Avloppsledning sprang läck på NKS – luktade urin och avföring

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En avloppsledning på Nya Karolinska Solna har sprungit läck och material som steriliserats har fått slängas.

Den nya steriliseringscentralen som bedöms vara underdimensionerad kommer vara stängd under de månader som den byggs om – då ska den gamla användas.

Bygget av sjukhuset Nya Karolinska i Solna har kantats av skandaler med dyra konsultnotor och dåligt anpassade lokaler efter patienternas behov.

Flera delar av sjukhuset måste byggas om, prislappen kommer landa på 31 miljoner kronor, rapporterade DN i april.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Foto: TT
Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Underdimensionerade lokaler ska byggas om

Sterilcentralen, där operationsmaterial och andra medicinska instrument steriliseras, är för liten och kommer att behöva byggas om för 11 miljoner kronor.

Ombyggnationerna ska göras innan sjukhuset är i full drift, enligt Aftonbladets uppgifter kommer sterilcentralen på NKS behöva stängas i tre till fyra månader på grund av underdimensioneringarna i bland annat vattensystemet, då kommer den gamla sterilcentralen att användas.

Har luktat urin och avföring

Under valborgshelgen har en avloppsledning i taket sprungit läck och vätska har droppat ner på medicinskt material. Ett meddelande har gått ut till berörd personal om att man behövt slänga mycket av engångsmaterialet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gick ”stanken av urin och avföring inte att ta miste på”. Lukten har varit påtaglig för personal som sanerat lokalerna under helgen.

Anders Stålhammar, pressansvarig på NKS, säger att det i nuläget inte är aktuellt att ställa in operationer och hänvisar till fastighetsförvaltaren när det gäller vad reparationen av den trasiga avloppsledningen kommer att kosta.

– Det är ingen påverkan på operationer i det korta perspektivet. Det görs nu en inventering och analys på längre sikt, det kan exempelvis vara artiklar som har något längre leveranstid, säger Anders Stålhammar.

I februari tillsatte regeringen en statlig utredning som ska se över vilka misstag som gjorts under bygget av Nya Karolinska Solna.

Publicerad:

LÄS VIDARE