Misstänkta terrorister avrättade i Irak

Foto: TT
I ett fängelse i al-Nasiriyya i södra Irak avrättades minst 80 människor, varav en svensk-irakisk medborgare, i två omgångar i fjol.

avTT

NYHETER

Iraks justitiedepartement uppger att 13 människor, varav elva dömts för terrorbrott, har avrättats. Enligt ett skriftligt uttalande från myndigheterna hade de avrättade gjort sig skyldiga till bland annat bilbombsattentat, mord på säkerhetsstyrkor samt kidnappningar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Svenska utrikesdepartementet har inte fått information om att någon svensk medborgare funnits bland de avrättade. UD har tidigare uppgett för TT att ett ospecificerat antal svenska medborgare sitter fängslade i Irak.

Avrättningarna är de första i Irak i år. I fjol avrättades minst 111 människor enligt Amnesty international.

En av dem var en svensk-irakisk medborgare som dömdes till döden för terrorbrott 2010. Han avrättades i ett fängelse i staden al-Nasiriyya i södra Irak tillsammans med ytterligare 37 personer.

Omkring 20 000 personer har gripits i samband med den offensiv Irak genomfört med understöd av den USA-stödda alliansen för att nedkämpa terrorrörelsen IS. Många har dömts till döden, skriver AFP.