Krisen i Svenska Akademien

Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Författaren Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien och stol 13.

Det meddelar Akademien i ett pressmeddelande.

Därmed återstår tio aktiva medlemmar av de ursprungliga Aderton.

I ett kortfattat pressmeddelande på hemsidan meddelade Svenska Akademien under lördagen att författaren Sara Stridsberg lämnar sin stol i Akademien.

Svenska Akademien vill informera om att Sara Stridsberg den 27 april meddelat Akademien att hon önskar lämna sitt uppdrag som ledamot.

”Vi beklagar verkligen Sara Stridsbergs beslut att lämna Akademien. Vi befinner oss i ett återuppbyggnadsarbete där hennes krafter skulle varit värdefulla", skriver Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare, till TT.

Stridsberg, som sitter på stol nummer 13, har tidigare varit öppen med att hon övervägt att lämna sin plats i samband med den senaste tidens turbulens.

Frågan intensifierades ytterligare när den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius meddelade att hon lämnade både sin uppgift och stol i Akademien.

”Historisk möjlighet som stängts”

Stridsberg sa då att hon ”behövde tid för att fatta beslut om sin fortsatta närvaro”.

”Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn, vilket är skälet till att Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark nu lämnar sitt arbete” har Stridsberg tidigare sagt.

Peter Englund kommenterade beskedet om Stridsbergs i ett mejl till TT:

”Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar.”

Svenska Akademien har under hösten och våren befunnit sig i en allvarlig kris som lett till en rad avhopp. Av de totalt 18 ledamöterna återstår nu endast tio aktiva. Sara Stridsberg är den sjätte ledamoten som på kort tid valt att lämna.

Tidigare har Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark, Sara Danius och Katarina Frostenson meddelat att de lämnar Akademien.

I fredags meddelade även Ekobrottsmyndigheten att man inlett en förundersökning mot Akademien gällande misstanke om ekobrott.

Kungen ändrat stadgarna

I mitten på april meddelade kung Carl XVI Gustaf att han ändrat på stadgarna för att ledamöter som inte längre deltar aktivt i Akademiens arbete ska kunna lämna.

– Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde, meddelade kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande som publicerades på kungahusets hemsida.

Aftonbladet söker Sara Stridsberg och den tillförordnade ständiga sekreteraren Anders Olsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Englund och Danius: ”Inga planer på att återvända till Svenska Akademien”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien