Nyheter

Niklas om ungerska jakten: Var min ren

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Bilder på den ungerske toppolitikern Zsolt Semjén bredvid en död ren har skakat om den ungerska valrörelsen rejält med korruptionsanklagelser.

Niklas Jonsson från Grans sameby fick en rejäl chock när han såg fotot.

– Det är min ren. Detta är som att gå in på en bondgård och skjuta en ko.

En korruptionsskandal briserar just nu i den ungerska valrörelsen efter att tidningen Magyar Nemzet avslöjat att toppolitikern Zsolt Semjén åkt på påkostade jaktresor till Sverige, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om.

Enligt tidningen ska Semjén, som är ordförande för det konservativa kristna partiet KDNP och en mycket hängiven jägare, ha jagat både ren och älg i Sveriges norra delar vid totalt fem tillfällen mellan 2012 och 2017.

På en av bilderna syns en leende Semjén, poserandes bredvid en skjuten ren.

”Är min ren, helt säkert”

En bild som fick Niklas Jonsson från Grans sameby att reagera.

– Det är min ren. Det ser jag på märkningen i örat. Och det är ingen som har fått tillåtelse av mig att skjuta den, säger han till Aftonbladet.

Även hans pappa Tobias är säker.

– Det är ingen snack om saken. Det är Niklas ren.

Niklas berättar att han har omkring 300 renar och att det därför är omöjligt att se om någon saknas. Han vet därför inte när eller var hans ren sköts.

– Det är ju friströvande djur som rör sig över stora områden. Vi vet inte var de är hela tiden men de rör sig oftast inom samebyns gränser.

”Som att skjuta en ko”

Niklas kommer nu att göra en polisanmälan.

– Detta är som att gå in till en bonde och skjuta en av hans kor.

Det är fortfarande okänt vem eller vilka som arrangerat de misstänkta jaktresorna till Sverige. Enligt Magyar Nemzet har affärsmannen József Farkas, som har nära kopplingar till den ungerska regeringen, betalat resorna.

Farkas förnekar dock att han ska ha deltagit i jakterna med Semjén.

Den mest påkostade resan ska ha ägt rum förra året enligt tidningen och toppolitikern ska då ha jagat ren med helikopter.

På en videofilm syns hur ett fällt djur flygs ut ur skogen, dinglandes i ett rep.

Har inget svar att ge

Aftonbladet har varit i kontakt med helikopterföretaget som säger att man vanligtvis transporterar både människor och djur med sin helikopter men hänvisar till den aktuella jaktarrangören, som alltså fortfarande är okänd.

– Jag vet inte vem det är, det är någon ungersk arrangör. Ett svenskt företag skulle aldrig göra något sådant här. Jag har inget svar att ge er. Jag har ingenting med det där att göra. Vi är uppe i fjällen och jobbar, precis som en taxibil på Stureplan, säger den anställde på helikopterföretaget.

Inte heller länsstyrelsen eller samebyarna känner till något om jakterna.

– Frågan är ju om det rör sig om jakt eller slakt. Oavsett så klassas det inte som tjuvjakt då ren är ett tamdjur likställt med hund eller får. Det kan därför tänkas bli rubricerat som stöld eller skadegörelse men inte som tjuvjakt, säger Nicklas Tuorda, jakthandläggaren på länsstyrelsen i Norrbotten.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ungersk toppolitiker anklagas för korruption – efter jaktresor till Sverige