Svenska Natalie i ungersk tv: ”Jag har flytt hit på grund av invandringen”

Uppdaterad 2018-04-06 | Publicerad 2018-03-14

Svenska Natalie Contessa af Sandeberg, 43, uppgav i ungersk statlig tv att hon tvingats fly från Sverige på grund av den ökade invandringen.

Intervjun fick ett massivt genomslag – och nu målas Sverige upp som ett skräckexempel inför det kommande ungerska valet.

– Jag står för allt jag har sagt, säger hon till Aftonbladet.

I en stor och uppmärksammad intervju i den ungerska statliga tv-kanalen M1 den 9 mars – som följts upp av en rad ungerska tidningar – berättade Natalie Contessa af Sandeberg att hon tvingats fly från Sverige till Ungern på grund av ”säkerhetsläget”, som drastiskt skulle ha försämrats som en följd av de senaste årens flyktinginvandring.

I tv-intervjun, som beskrivits som ”dramatisk” av andra ungerska medier, berättar af Sandeberg, som är svensk medborgare med ungerska rötter, om sin rädsla för att utsättas för våld. Hon beskriver Sverige som ett laglöst land, där inget längre fungerar.

Genomslaget för intervjun har varit massivt.

Skräckpropaganda

Enligt personer som Aftonbladet har varit i kontakt har Sverige blivit ett slagträ i den ungerska inrikespolitiken. Ungern går till val i april och premiärminister Viktor Orbán, som profilerat sig som starkt invandringskritisk och av en FN-chef kallats för rasist, vill framställa sin egen politik i bättre dager.

– Ungerska medier letar med ljus och lykta efter den här typen av historier om Sverige. De vill visa hur jävligt det blir när migranter flyttar in, säger en människorättsaktivist i Budapest till Aftonbladet.

Orbáns stabschef János Lázár påstod nyligen i en Facebook-video att "vita kristna" har flytt delar av den österrikiska huvudstaden Wien och att staden blivit ”smutsigare” och ”kriminellare”. Han varnade för att samma öde skulle drabba Budapest om invandringen ökade. Uttalandena väckte ilska i Österrike och ledde till att Facebook raderade filmen.

Todor Gardos, researcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch i Budapest, ser rapporteringen om Sverige som en del av samma skräckpropaganda.

Beklagar flytt

– Våra public service-medier är tyvärr inte oberoende. Det här går i linje med regeringens retorik, att koppla invandring till enorma sociala problem. Och visa att vänliga länder som Sverige och Tyskland har blivit livsfarliga på grund av migration, säger han.

Natalie Contessa af Sandeberg uppger för Aftonbladet att hon aldrig önskat att bli något slagträ i den politiska debatten.

– Det här har blivit större än jag räknat med. Men det var jag som frivilligt kontaktade ungersk tv. Och jag står för vad jag har sagt. Det är sorgligt att behöva lämna sitt hemland, men man får ingen trygghet i Sverige. Inget skydd, säger hon.

Vad menar du att det är för skydd som du inte skulle ha fått?

– Sätt ut fler poliser, var hårdare. Så att jag kan känna mig trygg. Om jag skulle ha kommit ut med det här i Sverige skulle de ha kallat mig rasist, säger hon.

Själv brottsdömd

Natalie Contessa af Sandeberg uppger att hon flyttade till Ungern i februari och att hon studerar i landet. Hon har tidigare själv dömts för mindre brott i Sverige, bland annat förtal.

– Det handlade om bagateller. Jag fick betala lite böter, säger Natalie Contessa af Sandeberg, som uppger att hon efter mediepubliceringarna känner sig hotad också i Ungern.

I fjol hamnade författaren Katerina Janouch i blåsväder efter att ha uttalat sig kritiskt om svensk flyktingpolitik i tjeckisk media.