23-åring frias för sprängdåd mot polisbil

NYHETER

I december sprängdes en polisbil utanför en polisstation i Malmö.

En 23-årig man greps strax därefter och häktades misstänkt för dådet.

I domen som kom i dag meddelas att mannen frias.

Under fredagskvällen den 29 december 2017 exploderade en polisbil vid polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö. Polisbilen fick omfattande skador, men ingen person kom till skada.

Strax efter händelsen kunde polisen gripa en 23 år gammal man i anslutning till platsen. Den unge mannen har hela tiden nekat till brott.

I domen, som kom på torsdagen, fastslår tingsrätten att mannen frias från punkten allmänfarlig ödeläggelse.

Brist på bevisning

"Att brottet utgjort ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet med ett högt straffvärde är uppenbart. För att någon ska kunna fällas till ansvar för brott krävs dock att det är ställt bortom rimligt tvivel att det är den åtalade som är skyldig till gärningen", skriver rådmannen Jacob Heister i ett pressmeddelande från Malmö tingsrätt.

I domen kommer tingsrätten fram till att det saknas tekniska spår som knyter den tidigare misstänkte mannen till gärningen. Det har inte gått att avgöra om det verkligen är den misstänkte gärningsmannen som ses på övervakningsfilmerna, när man exempelvis analyserat hans klädsel och jämfört med filmerna.

Av den anledningen så frikänns mannen från allmänfarlig ödeläggelse.

Fälls för ringa narkotikabrott

Dock fälls 23-åringen för ringa narkotikabrott. Påföljden för detta är 40 dagsböter á 50 kronor. Han ska även återbetala 2 182 kronor till staten för provtagning och analys.

Mannen var känd av polisen sedan tidigare och är bland annat dömd för vapenbrott och narkotikabrott. Under våren 2017 dömdes han till skyddstillsyn för grovt bedrägeri.

1 av 6 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polisens bomdtekniker undersöker den polisbil som stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö har utsatts för någon form av sprängning.
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott