Dean samlar kraft på nytt

NYHETER

Orkanen Dean lämnade Mexiko och fortsatte ut över Campeche-bukten i Mexikanska golfen natten till onsdagen.

Där kan den ladda ny kraft ur det varma havsvattnet, varnar meteorologer.

Framfarten över Mexikos Yucatanhalvön blev skonsammare än befarat, trots att ovädret tillhörde den värsta orkankategorin på Saffir-Simpsons femgradiga skala när det drog in över halvön på tisdagen. Väl över fastlandet förlorade Dean mycket kraft under tisdagen och sjönk från kategori 5 till kategori 1.

Ett skäl till att skadorna på Yucatanhalvön inte blev så svåra var att orkanen bytt till en sydligare kurs och drog in över mer glesbebyggd mark varför de tätbefolkade områdena och de berömda turistorterna runt Cancun skonades.

Presidenten varnar

Deans ursinniga kraft räckte till för att vräka omkull stora mängder träd och kraftledningsstolpar, medan staden Chetumal med 150 000 invånare undkom med måttliga skador.

Mexikos president Felipe Calderon varnade dock för vad som kan ha hänt isolerade mayasamhällen som legat ivägen för Dean. Ansträngningarna ska koncentreras för att bistå dessa samhällen, sade Calderon vid en presskonferens innan han avbröt sitt deltagande i toppmötet i Kanada med värdlandets premiärminister Stephen Harper och USA:s president George W Bush.

Hittills under sin väg över Karibien har Dean tagit minst nio liv.

Kraftfullt system

Dean är ett oerhört kraftfullt vädersystem. Enligt vädersajten Weather.com är det den första orkan som behållit sin kategori 5-styrka in över land i området sedan Andrew 1992. Dess lågtryck, 906 millibar, är det tredje lägsta som uppmätts - bara den så kallade Labor Day-orkanen 1935 och Gilbert 1988 hade lägre lufttryck.

Men även när orkanen hamnade i kategori 1 hade den samma förstörelsekraft som orkanen Gudrun 2005, den värsta svenska i mannaminne.

TT