Upp och sträck – nu är jympan tillbaka

Foto: Ann-Marie Dellner ger järnet på på Friskis & Svettis. ”Jag kommer alltid tillbaka till jympan”, säger hon.
NYHETER

Glöm ashtangayoga och tunga bodycombat-pass. Nu är den gamla hederliga jympan tillbaka.

Och den är trendigare än nånsin.

– Folk efterfrågar den vanliga, enkla och roliga träningen, som är tillgänglig för alla, säger Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis & Svettis.

Nu i januari är det hög tid att göra verklighet av alla högtidliga nyårslöften. Att skaffa gymkort är en klassiker som ständigt hamnar på topp fem när vi lovar att förändra våra liv.

Back to basic

Och den som skräms bort av avancerade stegsekvenser och yogapass med svåra uttal har inte längre någon anledning att stanna hemma framför tv:n. För nu är det den klassiska jympan som gäller.

– Det är egentligen ingen nyhet för oss. Jympa är väldigt typisk svensk träning. Och den tappar inte utan tvärtom, allt fler unga hoppar på jympa, säger Anna Iwarsson.

Ann-Marie Dellner, 48, har gått på Friskis & Svettis i över 20 år.

– Jag har provat olika grejor, men kommer alltid tillbaka till jympan. Man får en riktig endorfinkick och det är skönt att bli ledd av nån annan.

Träna och flörta

Förutom lättjan är tidsbrist en vanlig anledning för många att inte träna och nu satsar flera gym på ”snabbare” träning.

– Att anpassa träningen till människors vardag där springet mellan dagis och barnens aktiviteter samt alla ”måsten” är framgångsrikt. Man kan välja mellan olika träningsklasser som är 30 minuter och tappar då inte lusten som annars kan bli fallet, säger Pernilla Cristvall på gymkedjan World class.

Men alla har inte bråttom från träningen.

– När man är ensamstående är det ett bra ställe att spana på. Vi är ett gäng som ses på träningen och brukar gå ut och dricka öl en gång i månaden, säger Ann-Marie Dellner.

Anna Iwarsson instämmer.

– Gymmet är den nya ungdomsgården. Det är en mötesplats och många stannar kvar för att hänga, fika och flörta, säger Anna Iwarsson.

Träningspriser

Johanna Frändén (.se)