”Rikspolischefen avgår”

NYHETER

Tvingas gå efter massiv kritik från både polischefer och polisfacket

Han har bland annat kallat polisen förändringsobenägen.

Polischefer i hela landet kontrar med påståendet att rikspolischefen saknar all insikt om polisarbete.

Strömberg själv vill ikväll inte kommentera uppgiften att han nu tvingas avgå.

Foto: Stefan Strömberg

– Jag ska fortsätta verka för de förändringar som behövs, säger Strömberg själv i SVT ikväll.

Han säger också att han funderat mycket på den kritik som framförts och även talat om det med justitieminister Beatrice Ask, m, vid ett möte idag.

– Vi kommer att tala om det även på fredagen och det är så långt jag vill kommentera.

Mycket hård kritik

Både polischefer och polisfacket har under en tid kritiserat Stefan Strömberg mycket hårt.

Senast i morse gick polischefer till bred attack och anklagade Strömberg bland annat för att låta monolog gå före dialog och sakna all insikt om den grundläggande polisverksamheten.

Beslut som berör många påstås vara dåligt förankrade, till exempel den av många i kåren kritiserade nya polisuniformen, som har ett mjukare utseende.

Kritiken framfördes i en debattartikel i DN och är undertecknad av tre ordföranden för både chefsföreningen och sektionerna inom Polisförbundet.

Försvarat sig

Strömberg har under torsdagen försvarat sig hårt.

– En del tycker det är jobbigt när de måste ändra på invanda rutiner, sa han vid lunchtid idag till aftonbladet.se.

– Det är klart att det är på det sättet att en del tycker att det är lite jobbigt när de måste ändra på invanda rutiner.

”De har inte fog”

– Jag tycker inte att de har fog för sin kritik. Förutom de kunskaper jag själv har skaffar jag mig kunskap genom att föra dialog och inhämta information från organisationen.

I en rundringning är 19 av 21 förbundsordföranden inom Polisförbundet kritiska till Strömberg. Resultatet av den massiva kritiken blir nu att Stefan Strömberg tvingas avgå. Nyheten kommer att offentliggöras av regeringen på fredag, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

Under torsdagen träffade Stefan Strömberg justitieminister Beatrice Ask, m.

Efter det meddelades att Ask ställer in en planerad resa till Bryssel, och att hon kallat rikspolischefen till ett nytt möte på fredag.

Stefan Strömberg säger till aftonbladet.se att kritiken mot honom kom upp under mötet.

– Ja, vi pratade om den. Men jag vill inte kommentera vad vi pratar om när vi utbyter våra åsikter, säger han till aftonbladet.se.

Ökat med mer än 40 procent

Antalet anställda på Rikspolisstyrelsen har ökat med över 40 procent procent – från 825 personer till 1.219 personer sedan Stefan Strömberg tillträdde för snart tre år sedan.

Då är inte den centralt operativa Rikskriminalpolisen medräknad.

Parallellt har striden mellan Rikspolissstyrelsen och de lokala polismyndigheterna trappats upp och den centrala organisationen har anklagats för att ta makten över regionerna och strypa redan små resurser.