Ingen julstrejk på Gröna Lund

Foto: Karusellerna kommer att snurra i helgen när Gröna Lund gör sitt för att sprida julstämning.
NYHETER

Det blir ingen strejk på nöjesparken Gröna Lund på fredag.

Parterna i konflikten har sagt ja till medlarnas bud.

Arbetsgivarna Almega Tjänsteföretagen och Hotell- och Restaurangfacket har tvistat om ett nytt löneavtal för anställda på landets nöjesparker. För att sätta press på arbetsgivarna varslade facket om strejk mot Gröna Lund i Stockholm, en strejk som skulle slagit hårt mot parkens julevenemang.

Låglönesatsning

Hotell- och restauranganställdas förbund är nöjt med avtalet:

– Detta är en utpräglad låglönesatsning och vi har fasat ut de äldsta från ungdomslönerna, säger Håkan Carlsson, presschef på förbundet.

Med det nya avtalet slutar en anställd att gå på ungdomslön vid 21 års ålder mot tidigare 24 års ålder.

Avtalet ger de tillsvidareanställda kvalificerade yrkesarbetarna lönehöjningar från och med den 1 april 2007 med 850 kronor per månad. Höjningarna för 2008 och 2009 är 825 kronor respektive 800 kronor.

Visstidsanställda yrkesarbetares löner höjs från och med den 1 oktober 2007 med 850 kronor per månad. Höjningarna för 2008 och 2009 sker från och med den 1 april med 825 respektive 800 kronor.

Ungdomslönerna höjs

Ungdomslönerna, som var den huvudsakliga orsaken till tvisten mellan parterna, höjs i år från och med den 1 oktober med 3:80 kronor per timme. Ökningarna för 2008 och 2009 sker från och med den 1 april och är 3:80 kronor i timmen båda åren.

"Eftersom löneökningarna sker från och med den 1 oktober i år har medlarnas bud kunnat accepteras. Därmed kan nöjesparkerna redan innan säsongsstarten budgetera för de ökade kostnaderna", skriver Carl Erik Setterberg, chefsförhandlare för Almega i ett pressmeddelande.

TT