”Vi måste stoppa den här galenskapen”

Nobelpristagare Al Gore talade i Sveriges riksdag

Al Gore talade på onsdagen i Sveriges Riksdag innan han flög vidare till klimatmötet på Bali.
Al Gore talade på onsdagen i Sveriges Riksdag innan han flög vidare till klimatmötet på Bali.

Klimathotet är en fråga om överlevnad.

Det var nobelpristagaren Al Gores budskap när han talade i Sveriges riksdag i dag.

– Vi måste ta vårt förnuft till fånga och stoppa den här galenskapen, sa Gore.

Stockholmsbesöket blev ett hastigt stopp mellan nobelprisutdelning i Oslo och klimattoppmöte på Bali. Men under en timme hann den nyblivne nobelpristagaren Al Gore predika sitt klimatbudskap inför Sveriges riksdag och en samlad presskåren.

Stramt klädd i mörk kostym, blå- och svartrandig slips och bakåtkammat hår levererade han sitt krav: Vi måste handla nu.

– Jag vill gratulera Sveriges regering och det svenska folket för det ledarskap som detta land visar i klimatfrågan. Men alla länder, inklusive Sverige, måste göra mer, sa Gore.

Beskatta utsläpp

Han jämförde jordklotet med ett sjukt barn med en feber som bara stiger.

– Jorden kommer inte att läka sig själv. Något är fel och vi måsta göra det rätta.

Det rätta är enligt Gore bland annat att börja beskatta koldioxidutsläpp och snabbt få till en fortsättning på Kyoto-avtalet.

– Om forskningen stämmer har vi inte mer än 10 år på oss för att vända utvecklingen, sa Gore och menade att det nu inte finns tid åt prat och diskussioner.

Ett nytt avtal måste börja gälla redan om två år sa Gore.

Han pekade ut sitt eget hemland, USA, som en av de största bromsklossarna. Men det finns hopp.

Ställer inte upp i valet

– När mitt land kommer att ändra sin inställning precis som Australien nu har gjort vet jag inte. Men jag tror att det kommer att ske om ett år och en månad, sa Gore och syftade på nästa års presidentval.

Bland 25 000 av aftonbladet.se:s läsare är Al Gore den tredje populäraste presidentkandidaten, efter Hillary Clinton och Barack Obama. Men i dag svarade Gore återigen ett tydligt nej på frågan om han kan tänka sig att ställa upp i nästa års val.

Sedan fick han den hypotetiska frågan vad han skulle göra allra först för klimatet OM han vore amerikansk president.

– Att införa skatter på koldioxidutsläpp, sa den förre vicepresidenten, numera nobelpristagaren innan han tillsammans med ordföranden för FN:s klimatpanel lämnade riksdagen för vidare färd mot klimattoppmötet på Bali.

Publisert: