Libanesisk general mördad i bombdåd

NYHETER

Generalens bil slungades 50 meter

Foto: En general dödades i bombattacken i Libanon.

Återigen skakas Beirut av ett politiskt mord. Men till skillnad från tidigare riktades beskyllningarna för generalen Francois al-Hajjs död inte omedelbart på Syrien.

Generalens bil slungades 50 meter när tiotals kilo sprängmedel gömt i en olivgrön BMW detonerades med fjärrkontroll tidigt på onsdagen. Flera andra bilar skadades av den kraftiga explosionen och fönster krossades på husen i Baabda, en exklusiv kristen del av Beirut där presidentpalatset ligger.

Francois al-Hajj och hans livvakt dödades. Enligt AFP miste ytterligare två personer livet och tio skadades.

Mordet var det nionde i raden bombdåd mot framstående individer i Libanon sedan början av 2005, då förre premiärministern Rafiq al-Hariri dödades.

Ingen Syrienkritiker

De flesta av offren var kända kritiker mot grannlandet Syriens inflytande över Libanon, och den västvänliga regeringsalliansen har regelmässigt lagt skulden på regimen i Damaskus. Syriens armé tvingades lämna Libanon efter mordet på al-Hariri.

Francois al-Hajj var dock ingen utpräglad Syrienfiende, utan en högt uppsatt general i den libanesiska försvarsmakt som visserligen är svag men uppskattad för att den hållit sig utanför den politiska maktkamp som rasar mellan Libanons pro- och antisyrier.

Han var favorit att efterträda överbefälhavaren Michel Suleiman, som väntas tillträda den omstridda posten som Libanons president. Presidentpalatset i Baabda har stått tomt sedan den 23 november, då Emile Lahouds mandat löpte ut utan att regering och opposition kunnat enas om en efterträdare.

På tisdag ska parlamentet samlas för ett nytt försök att välja Suleiman till president.

”Länk i kedjan”

Attacken mot al-Hajj sätter dock armén i gungning i ett känsligt skede, och den ledande Syrienkritikern Saad al-Hariri – den mördade Rafiqs son – antydde att Syrien låg bakom även detta mord; han kopplade samman attentatet med de tidigare.

”Detta är en länk i den kedja av terrordåd som riktas mot Libanons och dess institutioner”, sade han i ett uttalande enligt Reuters.

Syrien fördömde dådet och lade skulden på Israel. En annan teori var att attacken var vedergällning för arméns offensiv mot den islamiska extremistgruppen Fatah al-Islam i flyktinglägret Nahr al-Barid i norra Libanon i somras.

Francois al-Hajj var en av ledarna för den flera månader långa kampen, som förvandlade lägret till en ruinstad och kostade 400 människor livet.

Tomas Härenstam/TT