Jobbpolitik och klimat gav nya ord

NYHETER

Klimathot, foppatoffel och att göra en reinfeldtare. När språkrådet presenterar sin lista över nya ord 2007, är det lika mycket en påminnelse om året som har gått.

2007 var året då vi oroade oss över miljön, ojade oss över a-kasseavgifter och traskade runt i plasttofflor i grälla färger. Det syns också i Språkrådets lista över nya ord.

– Framför allt är det klimathotet som har avsatt ganska många ord, liksom den nya jobbpolitiken. Listan blir ofta en spegel av vad som har hänt, säger Birgitta Lindgren, som är nyordsredaktör på Språkrådet.

För att få kvala in på listan ska orden vara nya, ha ökat ordentligt i användning eller vara språkligt intressanta. Birgitta Lindgren tar ordet ”förortare” som exempel på det senare.

– Förr sade man att man bodde i förorten eller var förortsbo, och det var inte många stolta över. Nu börjar det bli lite inne, och då behöver man ett nytt ord.

Men språket har också en förmåga att reta upp folk. På listan finns några ord som knappast kommer att omfamnas av alla. Som uttrycket att dampa – att vara bråkig eller störande.

– Ord kan väcka anstöt, men de förkommer och då kan man inte undanhålla dem. Man fyller dem med egna associationer och idéer, säger Birgitta Lindgren.