Våldsamma kravaller i Senegal

Foto: AFP
Gatuförsäljare i Dakar kastar sten på polisen.
NYHETER

Senegals huvudstad Dakar skakades på onsdagen av de svåraste upploppen på många år. Kravaller utbröt sedan polisen drivit bort tusentals gatuförsäljare.

Senegal brukar beskrivas som ett av Afrikas lugnaste och stabilaste länder. Men ökad arbetslöshet har de senaste åren inte bara drivit tusentals människor, oftast unga män, att försöka ta sig till EU med båt, utan också lett till att allt fler försöker försörja sig genom att sälja varor på gatorna.

Bränder och plundring

I förra veckan gav regeringen order till polisen att slå till mot de tusentals gatuförsäljarna i Dakar. På onsdagen ledde polisingripandena till att demonstranter brände bilar och plundrade myndighetskontor. Gatorna i centrum blockerades och många butiker och företag skyndade sig att stänga.

Efter flera timmars oroligheter meddelade Dakars guvernör att fyra nya marknadsplatser ska öppnas dit gatuförsäljarna får flytta verksamheten.

Tårgas och batonger

Sedan han blev omvald i februari har den mer än 80-årige presidenten Abdoulaye Wade fått kritik för att han ägnat mer uppmärksamhet åt att fräscha upp Dakar inför en stor islamisk konferens nästa år än att göra något åt den fattigdom som de flesta senegaleser plågas av.

En fackförbundsarrangerad demonstration på eftermiddagen mot höjda levnadsomkostnader förbjöds av polisen. Kravallpolis drev bort demonstranterna med tårgas och batonger.

TT