EU försöker hålla fasaden mot Putin

NYHETER

Reinfeldt: En fantastiskt innehållsrik middag som lovar gott för Europasamarbetets framtid

Lahtis

Lite mänskliga rättigheter i välkomsthälsningen, sedan middag och energiaffärer.

Med helt olika grader av ryskt beroende försökte EU-länderna hålla en enda linje i samtalen med den ryske presidenten Putin på EU-toppmötet i Lahtis.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) var nöjd efter middagen med president Putin.

- Det var en fantastiskt innehållsrik middag som lovar gott för Europasamarbetets framtid, sade han.

EU:s ordförande och Finlands statsminister Matti Vanhanen framförde "en mycket klar position" om unionens oro för Rysslands utveckling, dels för hur rättsstaten fungerar och dels de ryska relationerna till Georgien.

Enligt Reinfeldt försäkrade Putin att allt görs för att klara upp mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Presidenten påpekade dock att brottslighet även finns på andra håll i Europa.

"Provokation"

Putin kommenterade inte Politovskaja-fallet alls på presskonferensen.

Om Georgienkritiken sade han att problemen beror på ett Georgien iscensatt spel som gjort att relationerna mellan länderna försämrats. Syftet var helt enkelt att provocera fram konflikt. Det är vad Georgien gör mot utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som borde uppmärksammas, enligt Putin.

Han anser att Georgien håller på att driva konflikten med utbrytarrepublikerna till blodspillan.

Försöken att få Ryssland att anta en gemensam stadga för energiområdet, som slår fast marknadsekonomi, tillförlitliga lagar och vikten av säkra leveranser som grundprinciper har i praktiken gått om intet. Men Reinfeldt hörde ändå ljuspunkter.

Två parter

- Det är ju väldigt tydligt att här är två parter som vill mötas. Ryssland vill sälja gas och olja under ordnade former och här finns också köpare som vill ha säkra och stabila transporter.

Enligt Reinfeldt markerade båda sidor en vilja att handeln med olja och gas ska fungera på marknadsmässiga principer, som att man öppnar upp varandras marknader för investeringar, att ingångna avtal ska hållas och att man upprätthåller en fungerande konkurrens.

Flera av EU-länderna fick kalla fötter, både bokstavligt och bildligt, i vintras när Ryssland ströp leveranser av gas via Ukraina. Och på senare tid har nederländska Shell och franska Total blivit utkastade ur Sakhalin-området. Ryssland bedöms krasst använda energin som ett maktvapen.

- Av vår gas går 44 procent till EU-länder och 68 procent till Europa. Det är den som levererar gasen som är beroende av sina kunder, inte tvärtom, sade dock Putin.

Lars Larsson/TT Peter Wallberg/TT