Lysande stjärnor på galan för folket

1 av 3 | Foto: jan danielsson
Stockholmarna Ison & Fille är nominerade för bästa hip hop-album.
NYHETER

Manifest är galan där de stora bolagen är portade.

Bland de nominerade finns Sveriges starkast lysande indie-stjärnor och i publiken sitter vanligt folk.

Den 9 februari är det dags för Manifestgalan 2007. Den startade för fem år sedan som en reaktion på musiksveriges monotona prisregn.

– De små bolagen har en jätteviktig roll att få ut indipendent-musik i dag när de stora bolagen drivs av kommersiella krafter. Den oberoende musiken i Sverige är så fruktansvärt bra, säger Alexander Bartilsson som tillsammans med konsertarrangören Fritz's Corner och föreningen Svenska Oberoende Musikproducenter ordnar galan på ideell basis.

De har räknat till 200 småbolag i Sverige och anar att det finns minst lika många till.

Genreuppdelning

– Det känns som vi fått en väldigt bra spridning i år. Jag vågar inte säga hur det ser ut på Grammis-galan men det känns som priserna går till ett mindre antal av de stora bolagen, säger han.

Manifest har slopat kategorierna ”bästa manliga” och ”bästa kvinnliga”. I stället är det genren som avgör. I de elva jurygrupperna sitter musikjournalister, dj:s och klubbarrangörer med god kännedom inom respektive kategori.

Alla är välkomna

Ett annat grepp, unikt för Manifest är att bjuda in allmänheten till prisutdelningen och efterfesten på Nalen där än så länge hemliga band spelar. Biljetterna släpps på måndag.

– Det är trots allt för fansen som artisterna finns. Dessutom blir det roligare fest med vanligt folk. Inte så stifft, säger Johan Nordqvist från Fritz Corner.

Här är alla nominerade

Louise Jacobson (.se)