Med huden som duk

NYHETER

”Tatueringar är den bästa konst som finns”

1 av 2 | Foto: Mattias Östrell visar upp sin tatuering för domarna på Tattoo Expo.

Det surrar överallt. Lokalen andas djup koncentration när färgstarka, fantasirika konstverk föds. Det är tatueringsmässan Tattoo Expo på Amiralen i Malmö.

– Jag började tatuera mig för tre år sen, mest för att reta farsan, säger Pierre Raudmäe, 22, med ett skratt.

Till och med här på mässan, där de flesta besökarna har ett gäng rejäla tatueringar, sticker han ut. Pierres kropp är nästan täckt av färgsprakande motiv, men det som drar blickarna till sig är tatueringen han har på huvudet.

– Först ville jag ha en dödskalle, men då sa Adde stopp. Sedan såg jag en Buddhastaty som jag gillade, så då fick det bli Buddha istället.

Fascination för tatueringar

Adde är Pierres chef och tatuerare på South of Heaven i Västerås. Pierre har gått som lärling sedan i januari, men fascinationen för tatueringar har funnits där länge.

– Jag gillar konst och har alltid ritat. Och tatueringar är den bästa och vackraste konst som finns, säger han.

Malmöit vann

På Amiralens scen utkämpas en tävling om vem som har bästa svartvita tatueringen. Till sist står Elias Lindgren, 24, från Malmö som vinnare.

– Jättekul, jag har aldrig varit på något sånt här tidigare, så jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på. Men det gick ju bra ändå, säger han, aningen omtumlad.

”Ganska skönt faktiskt”

I Rory Keatings bås sitter Julia Jacobson, 19, och får en stor, sirlig tatuering på överarmen. Motivet har hon valt på känsla i samråd med tatueraren.

– Den har en stil jag gillar väldigt mycket. Det är ett konstverk, slår hon fast och försäkrar samtidigt att det inte gör ont.

– Nejdå. Det är ganska skönt faktiskt!