”Flera tusen har dödats”

avMikael Stengård, TT-NTB

NYHETER

Frilansjournalist till norska medier: Överste vägrade mörda flera hundra munkar

Foto: AP
Låter sig inte stoppas Trots att många har dödats och skadats fortsätter demonstrationerna i Rangoon. Det är okänt hur många som har gripits.

En burmesisk överste som önskar politisk asyl i Norge säger att han hoppat av eftersom han vägrat följa order om att mörda flera hundra munkar.

Han hävdar att flera tusen personer har dödats i Burma de senaste dagarna.

Foto: Foto: ap
Militären och avspärrningarna syntes överallt i Rangoon i går. Svenska diplomater flydde från hotellet efter att de hört uppgifter om att militären skulle slå till.

– Om den 42-årige översten Hla Win klarar att ta sig till Norge, där han tänker söka asyl, är han villig att berätta allt han vet om juntans härjningar i Burma, säger den tysk-norske teologen och frilansjournalisten Hans-Joachim Schilde till norska Aftenposten.

Schilde befinner sig i djungeln i gränsområdet mellan Burma och Thailand tillsammans med rebeller från det burmesiska karenfolket. Han träffade på lördagen Win och hans 17-årige son. Schilde anser att översten gör ett trovärdigt intryck.

Förhör med gerillan

Win har i långa förhör med gerillan sagt att den senaste tidens oroligheter i Burma har kostat långt fler liv än vad som är känt i omvärlden.

– Översten hoppade av då han fick order om att göra en razzia i två kloster och ta med sig flera hundra buddhistmunkar på 15 lastbilar. Dessa munkar skulle dödas och liken dumpas långt inne i djungeln. Detta ville inte Win ställa upp på, berättar Schilde för Aftenposten.