"Marken glöder, det brinner överallt"

NYHETER

Aftonbladets Olle Castelius rapporterar direkt från infernot i Grekland

1 av 5 | Foto: MOT ALLA ODDS. Bybor kämpade med trädgårsslangar och hinkar för att stoppa elden och räddas sina hem. Ofta är kampen förgäves men de vägrar ge upp.

Hur många som dött vet ingen ännu, men minst 56 kroppar har hittills förts till bårhusen.

– Jag har gått på mark som glöder. Människor här flyr för sina liv. Sjukhuset brinner och läget är mycket besvärligt, berättar Aftonbladets Olle Castelius direkt från den antika byn Olympia.

Hjälplösa ser byborna sina hem brinna och paradiset förvandlas till ett helvete.

Situationen runt den världsberömda byn Olympia blev snabbt kritisk på söndagen.

Världsarvet och kultplatsen där de första olympiska spelen hölls år 776 före Kristus hotas att totalt förstöras liksom byn intill.

På bara några minuter ryckte elden fram flera kilometer och vid 17-tiden slickade lågorna husen i den gamla byn där hundratals människor nu kämpar för att rädda vad som räddas kan. Brann gjorde det också bara meter från det arkeologiska museet.

"Marken glöder"

- Marken glöder här. Människor är förtvivlade. De står på en höjd här och undrar var anhöriga är. Det brinner överallt, det är tjock rök överallt. Himlen är grå och mörk, solen syns bara som en liten prick, säger Olle Castelius.

- Den väg vi kom in är nu enda vägen härifrån. Alla andra vägar är för farliga. Och elden är otäck, den hoppar och det kan börja brinna mitt i ett träd men ingen annanstans just där.

Hjälplösa såg byborna sina hem gå upp i rök medan vinden ökade och drev lågorna framåt.

- Brandmännen kämpar för att rädda den gamla byn. Man ser en och annan helikopter dumpa vatten ibland, men de kommer alldeles för sällan, säger Olle Castelius.

Ett dussin länder deltog på söndagen i arbetet med att stoppa skogsbränderna som rasat sedan i fredags morse. Närmare 200 brandhärdar har lokaliserats men nya uppstår hela tiden och situationen är långt ifrån under kontroll.

Mordbrännare

Grekiska regeringen anklagar mordbrännare för att stå bakom de våldsamma skogsbränderna, som är de värsta på decennier. Bara under lördagen upptäcktes ett 70-tal nya bränder och på söndagen meddelade räddningstjänsten att mer än halva landet drabbats av våldsamma skogsbränder.

Då hade tusen soldater satts in i släckningsarbetet, för att avlösa utmattade brandmän och bybor som kämpat i dygn för att rädda sina hem.

Förkolnade kroppar

Dussintals förkolnade kroppar har hittats på fälten, på de små vägarna, i utbrända bilar och utanför totalförstörda hus.

På söndagen hade minst tre personer gripits – en 65-årig man och två tonåringar. 65-åringen misstänks ha anlagt bränder där människor dog, ungdomarna greps eftersom de oavsiktligt råkat starta en brand på ön Evia.

- Det kan inte vara en slump att det brinner på så här många ställen. Och de skyldiga kommer att straffas, sa premiärministern Costas Karamanlis på lördagen i ett tv-tal till nationen.

Regeringen utlyste redan igår regeringen undantagstillstånd i hela landet på grund av brandkatastrofen. Man har också bett om katastrofhjälp från EU och på söndagen anlände hjälp från minst tolv länder.

- Alla delar av landet berörs av undantagstillståndet, för att vi ska kunna stoppa denna onska och börja återuppbyggnadsarbetet så snart som möjligt, sa Karamanlis.

Regeringen har utlyst tre dagars landssorg på grund av katastrofen.

Väggar av eld

Den stinkande brandröken låg på söndag eftermiddag tät även över Aten.

Värst har den södra delen av landet drabbats. Man försöker nu nå isolerade byar på Peleponnesos, genom infernot av eld som slukar allt liv i sin väg. Människor, djur och de uråldriga olivträden - allt dör i lågorna och den kvävande svarta röken.

– Jag ser vårt hus brinna. Vi letar efter folk som kan ha fångats av lågorna, men det finns inga brandmän. Vi behöver hjälp, säger en av de boende i området till grekisk tv.

När lördagsmorgonen grydde på Peleponnesos sökte brandmän igenom hus i det värst drabbade området runt byn Zaharo. Ett 30-tal omkomna fördes bort, bland dem en mamma och hennes fyra barn, 4-15 år gamla. Familjen hittades på en väg där elden fångat dem och vittnen berättar hur man sett människor dö i lågorna.

– Det är en katastrof av bibliskt format. Jag såg människor brinna inne i sina bilar, sade prefekten Khristos Kafiras i länet Ilia till tv-kanalen Mega.

Släckningsarbetet beskrivs som extremt svårt på många håll, med kraftiga vindar efter tre dagars värmebölja och temperaturer i skuggan - utan eld - på över 40 grader.