"Vi fortsätter vår utredning"

NYHETER

Kollegorna på Novaja Gazeta anser att mordet är långt från en lösning

Mordet på journalisten Anna Politkovskaja är inte uppklarat.

Det säger kollegorna på Novaja Gazeta efter att flera personer har gripits, misstänkta för dådet.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser. Vi fortsätter vår utredning, säger chefredaktören Sergej Sokolov till aftonbladet.se.

I dag meddelade den ryske riksåklagaren att tio personer har gripits, misstänkta för inblandning i mordet på Anna Politkovskaja. Kollegorna på Novaja Gazeta ser positivt på att utredningen kommit så här långt men menar att det är alldeles för tidigt att sätta punkt.

"Alla som deltog i mordet har ännu inte gripits och det återstår att bevisa de nu gripnas skuld", skriver Novaja Gazeta i en kommentar.

Kriminell gruppering

De som nu väntar åtal tillhör, enligt tidningen, en känd, etnisk, kriminell gruppering som specialiserat sig på beställningsmord. Men bland de gripna ska även finnas personer med kopplingar till rättsväsendet och säkerhetstjänsten.

Novaja Gazeta har sedan skotten på Lesnajagatan i Moskva förra året drivit en egen, parallell mordutredning. Den senaste tidens gripanden betyder inte att man nu ger upp den.

- Nej, vi fortsätter. Det är för tidigt att säga vad dessa gripanden betyder. Det är bara domstolen som kan sätta punkt, säger Sergej Sokolov, chefredaktör för Novaja Gazeta till aftonbladet.se.

Valen kan påverka

I december i år hålls val till det ryska parlamentet och i mars 2008 ska president Putins efterträdare röstas fram. Tidningen befarar attt de kommande valen kan påverka en framtida rättegång.

"Det finns ännu inga garantier för att namnen på de verkliga beställarna av mordet och namnen på de som i slutändan döms kommer att sammanfalla", skriver Sergej Sokolov och hans kollegor på tidningens hemsida.