Barnfamiljer vill in till staden

NYHETER

Den gröna vågen i slutet av 90-talet har avstannat och blivit betonggrå. Nu längtar barnfamiljerna tillbaka till staden. Var tredje barnfamilj ångrar någon gång sin flytt.

Att det nya boendet visar sig ha fel läge eller blir dyrare än vad man räknat med, är de främsta anledningarna till att var tredje barnfamilj någon gång ångrar sin flytt från staden. Under våren har Svensk Fastighetsförmedling ställt frågor om boendet till knappt 2000 personer.

– Barnfamiljerna upptäcker att de inte längre har tid till familjen. I stället tillbringar de mycket tid pendlande mellan jobb och hem. När de väl blir lediga går all tid och pengar till underhåll av hus och trädgård, säger Niclas Strahner som är informationschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Tillbaka till staden

Sven och Pia Lindgren flyttade tillsammans med sina döttrar, i dag 13 och 16 år, till hus i Rönninge utanför Stockholm när flickorna var små. De ville ha ett eget hus närmare naturen.

– Men plötsligt gick all tid till att klippa häcken och fixa med huset. Det var ju inte det vi drömde om, säger Sven Lindgren.

Nu har de flyttat in till Södermalm i Stockholm.

– Vi ångrar inte en sekund att vi flyttade till staden i stället, det är exempelvis jätteskönt att slippa ägna tid åt förseningar i tågtrafiken. Vi har fått mycket mer tid tillsammans. Nu har vi sålt bilen och är med i en bilpool i stället. Det sparar vi även pengar på, säger Sven Lindgren.

Nya prioriteringar

– I takt med att samhället förändras byts även prioriteringarna. När båda föräldrarna förvärvsarbetar blir tiden tillsammans med familjen viktigast, säger Niclas Strahner.

Andra anledningar till att familjer på landet längtar tillbaka till staden är enligt rapporten att skola, nöjen, släkt och vänner hamnar för långt bort.

Sofia Ström/TT