”Vi sprang för våra liv”

NYHETER

61 dog i lågorna - nu jagas mordbrännarna

1 av 3 | Foto: Förlorade allt Dimitris Stavropolous och Dimitros Kastrednos förlorade allt i byn Nehori utanför Sacharo. Här i deras totalförstörda restaurang.

SACHARO. Skogsbränderna i Grekland har nu krävt minst 61 liv.

De flesta dog här i Sacharo.

– Vi sprang för våra liv men alla klarade sig inte, säger Dimitros Kastrednos.

Marken glöder under våra fötter när vi går genom byarna runt Sacharo. Det sticker i ögon och hals. Röken som förmörkar himlen är så tjock att solen bara syns som en röd skiva. Det är varmt. Askan lägger sig som en klibbig hinna och röklukten lämnar aldrig näsborrarna.

– Allt är förstört. Allt är borta. Vad ska vi göra nu? Vart ska vi ta vägen? säger Dimitros Kastrednos när han går igenom resterna av sin förstörda restaurang.

Fick fly i natten

I lördags natt fick han och alla andra i byn Nehori fly för sina liv när elden svepte fram och slukade allt i sin väg.

– Vi försökte först släcka. Men vi insåg att vi inte hade någon chans och att vi måste springa för våra liv, säger han och rotar i resterna av sin nedbrunna restaurang.

Hit har han åkt för att se om åtminstone något av det som i fredags kväll var hans finns kvar. Men allt är förstört.

Då har ändå Dimitros Kastrednos haft tur, han har inte förlorat någon nära anhörig i lågorna.

Tre anhöriga dog

Sådan tur hade inte Silvia Catsarou. Hon befann sig visserligen i trygghet i Aten, men tre av hennes anhöriga omkom i hembyn Jordari.

– Både min hemby och grannbyn har jämnats med marken. Alla som kunde flydde men fem personer brann inne i sina bilar när de försökte ta sig därifrån, säger hon.

Och tillägger sedan tyst:

– Men antagligen är det många fler som dött. De gamla byborna ville inte ge sig iväg och jag tror inte att någon som stannade kan ha överlevt.

60 nya bränder

Mer än 60 nya bränder utbröt i går. Brandkåren lyckades få ett 40-tal av dem under kontroll men sent i natt rasade fortfarande ett stort antal skogsbränder helt okontrollerat.

Omkring 500 hem har förstörts och tusentals människor drivits på flykt. 9 000 brandmän, understödda av 1 000 soldater, 1 800 brandbilar, flygplan och helikoptrar kämpar för att släcka bränderna.

Regeringen utlyste i går kväll belöningar på upp till en miljon euro (drygt 9,3 miljoner kronor) för information som leder till att mordbrännare kan gripas.