Så mycket tjänar din läkare

NYHETER

Många lyfter miljonlöner – men skillnaderna är stora

Foto: Läkare är ett höglöneyrke i Sverige – även om de flesta svenska medicinarna inte drar inte lika mycket kosing som läkarna i den amerikanska tv-serien Cityakuten...

Många läkare lyfter miljonlöner.

Men skillnadera är stora. Ingångslönerna ligger under 25 000 kronor.

Aftonbladet.se har kartlagt vad din läkare tjänar.

Över tvåtusen av landets läkare tjänar mer än en miljon kronor per år. Det visar deras inkomstdeklarationer för förra året. Drygt hundra av dem deklarerade för årsinkomster på två miljoner kronor eller mer.

— Det rör sig om privatpraktiserande och sådana som arbetar med andra arbetsuppgifter. Den typen av löner finns inte för anställda läkare, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkarförbundet.

Utöver privatläkare som driver egen verksamhet finns även läkare som arbetar som forskare och specialister inom läkemedelsindustrin.

Snittlönen: 55 000 i månaden

Genomsnittslönen för läkare på drygt 55 000 kronor i månaden ser hög ut jämfört med många andra yrkesgrupper. Men statistiken ger en felaktig bild hävdar Joel Bäck som är klar med sin läkarutbildning och nu gör allmäntjänstgöring under två år.

— Jag har en månadslön på 22 500 kronor trots att jag har ansvar för svårt sjuka patienter. Folk tror inte det är sant när man berättar det. Hantverkare man anlitar tjänar ju bra mycket mer, säger Joel Bäck.

Han har fem och ett halvt års studier bakom sig och en studieskuld på över 300 000 kronor som ska betalas av på 25 år. När hans AT-period är över väntar cirka fem års specialistutbildning. Då kan han se fram emot en månadslön runt 35 000 kronor. När han är färdig specialist stiger lönen till strax över 40 000 i månaden.

— För att hamna där snittlönen ligger i dag måste man blir distriktsläkare, överläkare eller specialist. Och det tar bortåt 20 år att komma dit, säger Joel Bäck.

”Ska vara ett höglöneyrke”

Varje år examineras cirka 1100 nya läkare i Sverige och ungefär lika många med utländsk utbildning får godkänd läkarlegitimation här. Inom landstingsvården har i dag cirka 25 procent av läkarna utbildning i ett annat land.

— Vi tycker att läkaryrket ska vara ett höglöneyrke för att det är så speciellt. Men jämför vi med lönerna i Europa ligger de svenska lönerna inte högt. I Tyskland och England där svenska läkare också kan jobba är lönerna mycket högre, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Peter Pettersson