Franskt hela dagen

Foto: Finsmakare? Franska viner, ostar, choklad och andra delikatesser - på Grand Hôtel har du möjlighet att prova på allt.
NYHETER

Intresset för franska viner och delikatesser har dalat i Sverige de senaste åren. Men nu ska det bli ändring. På lördag arrangeras en fransk gastronomidag på Grand Hotel.

Viner, ostar, tapenad, olivoljor och choklad är några saker som besökarna kan reta smaklökarna med under gastronomidagen på Grand Hotel i morgon.

- Alla besökare får 12 dricka-biljetter för vinprovning när de kommer. Vinet kan smakas av med ost och andra delikatesser, säger Patrick Leysen på Sopexa, företaget som står för arrangemanget.

I år är det sjätte gången som den här franska gastronomimässan arrangeras. Och Patrick Leysen börjar se en ljusning för den franska mat- och vin-kulturen i Sverige.

- Vi har haft en nedgång men nu börjar det bli trendigare igen. Det gäller framför allt de franska vinerna. I Sverige har det under flera år varit fokus på viner från Nya Världen, det vill säga utanför Europa, men nu börjar framför allt Frankrike komma tillbaka.

På mässan finns 16 vinimportörer på plats som kan svara på frågor om vinerna.

- Frankrike producerar en stor mängd olika slags viner, man kan odla i stort sett alla druvor där. Och eftersom utbudet är så stort kan man dricka franskt vin till allt man äter, säger Patrick Leysen.

Läs mer och kommentera

Linda Kling (.se)