Skivbolag stämmer rysk mp3-jätte

Allofmp3.com har över 300 000 låtar

Den ryska sajten Allofmp3.com stäms av amerikanska skivbolag.

Sajten som rymmer över 300 000 låtar, har gjort att Arista Records, Warner Bros, Capitol och UMG recordings har fått nog.

På Allofmp3.com säljs låtar till vrakpris. En låt kostar en krona. Motsvarande låt på en svensk sajt kan kosta en tia.

Det har retat gallfeber på den amerikanska skivindustrin som nu stämmer sajten.

Stämningsansökan lämnades in i New York. Arista Records, Warner Bros, Capitol och UMG recordings stämmer det Moskva-baserade företaget Mediaservices som ligger bakom Allofmp3.com och musiksajten allTunes.com.

Enligt skivbolagen säljer sajterna deras låtar utan att tillstånd.

Rysk lagstiftning

Men enligt Allofmp3.com betalar de royalties till licensbolaget Roms i Ryssland. Roms har gett företaget rätt att sälja mp3-låtar.

Roms hävdar att den ryska lagstiftningen ger dem rätt att ge allofmp3.com licens att sälja musik, även om man inte har fått tillstånd från copyright-innehavarna.

Enligt Roms samlar man in royalty-betalningar från mp3-sajter å skivbolagens vägnar.

– Allofmp3.coms aktivitet är laglig. De utländska copyrightägarnas åsikter är bara åsikter, säger Roms generaldirektör Oleg Nezus till BBC Russian.com.

Den amerikanska skivindustrin menar dock att Roms inte har rätt att samla in royalty-pengar, eller utfärda tillstånd om musikförsäljning utan copyrightägarnas medgivande.

Näst störst

Allofmp3.com är den näst största nedladdningssajten i Storbritannien efter iTunes och har en marknadsandel på 14 procent.

Allofmp3.com fajtas redan med den brittiska skivbolagsorganisationen BPI.

– Anledningen till att allofmp3 kan hålla så låga priser är att vare sig upphovsmännen eller skivbolagen får någon ersättning, har Roz Groome från BPI sagt tidigare.

Visa och MasterCard har också agerat och stoppar transaktioner för köp på företaget Mediaservice sajter.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

Publisert: