Lena Mellin: Regeringen har varit handfallen

avJohanna Melén

Skandalerna har bidragit till de dåliga opinionssiffrorna

Regeringen är impopulärare än någonsin.

Och de har sig själva att skylla menar Aftonbladets Lena Mellin.

– Det går inte ha en statsminister som ser ut som om faran väntar runt hörnet.

En ny opinionsmätning och en ny bottennivå för alliansregeringen. Enligt Synovate skiljer det nu 18,6 procentenheter mellan regeringspartierna och oppositionen. Sedan valet har man tappat motsvarande 1 200 väljare - varje dag.

Skandaler och ministeravgångar har kostat på menar Aftonbladets samhällschef Lena Mellin.

– Schenströmaffären sköttes på ett otroligt handfallet sätt.

Även Mikael Odenbergs avhopp från försvarsministerstolen tidigare i höstas var till stor skada.

– Han motiverade sin avgång på ett klokt och eftertänksamt sätt. Han offrade sin karriär för sin övertygelse. Det var ett slag mot regeringen.

Vilken roll spelar regeringens politik för de dåliga siffrorna?

– Regeringens stora attack efter valet mot a-kassan tror jag fortfarande spelar in. De som är med i a-kassan märker att de får betala upp till tre gånger så mycket som tidigare.

Men enligt Mellin beror en stor del av opinionsraset på Fredrik Reinfeldts framtoning.

– Jag tror att hans allvarliga look har betydelse. Det går inte i längden att ha en statsminister som ser ut som om faran väntar runt hörnet.

Hur allvarliga är de här siffrorna för honom?

– Snart måste han vända det här. Spiraler är ofta självuppfyllande. Nu säger de att det är tre år till nästa val och det stämmer ju. Men på något sätt måste de skapa en positiv spin kring sig själva, annars blir det väldigt svårt att komma igen.

Vad måste regeringen göra?

– Jag tror att förändringen redan har börjat. Dels genom att Reinfeldt har skaffat sig en ny statssekreterare och dels genom den nya presschefen som arbetar på ett helt annat sätt än tidigare.

– Det verkar som om den nya statssekreteraren har sagt åt honom att han ska uppträda som folk i tv. I en Aktuelltintervju nyligen var han plötsligt glad och avspänd. Han uppträdde mer som sig själv.

Det sägs att folk röstar med plånboken. Nu går det bra för Sverige. Hur hänger det ihop med de dåliga opinionssiffrorna?

– Något bättre år än det vi har bakom oss kan man inte tänka sig. De här siffrorna går egentligen emot all logik, säger Lena Mellin.