Anders Gerdin slutar på Aftonbladet

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin, 63, slutar efter 38 år på tidningen. De senaste tio åren har han varit tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin meddelade på onsdagen att han kommer att sluta sitt jobb.
Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin meddelade på onsdagen att han kommer att sluta sitt jobb.

Under sin karriär på Aftonbladet har Anders Gerdin varit bla sportchef, nöjeschef, nyhetschef och redaktionschef.

– Det var naturligtvis med ett visst vemod jag meddelade ägarna mitt beslut, säger Gerdin. Trettioåtta år är en lång tid, ibland har det känts som jag blivit ett med tidningen.

Enligt Anders Gerdins avtal med Schibsted hade han möjlighet att lämna tidningen redan för ett år sedan.

– Då kände jag att jag ville ge järnet ett år till, men nu får det räcka, säger Gerdin. Det är dags för yngre krafter att ta över.

Anders Gerdin tid som chefredaktör har varit en av de mest framgångsrika perioderna i Aftonbladets snart 178-åriga historia.

Gerdin var starkt drivande i processen att förvandla kvällstidningen Aftonbladet till ett fullskaligt mediehus. Det var Gerdin som startade Sveriges första dagliga sporttidning, det rosafärgade Sportbladet år 2000. Den historiska sampubliceringen mellan rikstidningarna där den antidemokratiska extremismen i Sverige blottlades kom till på initiativ av Anders Gerdin 1999.

Rekryteringsarbetet efter ny chefredaktör på har inletts och leds av styrelseordförande Gunnar Strömblad.

– Jag har goda förhoppningar om att styrelsen funnit en kandidat till posten klar i god tid innan Anders önskar kliva av, säger Strömblad.

Anders Gerdins önskemål är att lämna chefredaktörsskapet vid årsskiftet.

– Anders Gerdin har en unik kompetens bland svenska mediechefer. En djup folklighet i ordets bästa bemärkelse, starkt rättvisepatos och 38 års erfarenhet av tidningsmakeri, säger Gunnar Strömblad. Jag beklagar, men respekterar, hans önskan att lämna tidningen efter tio år som chefredaktör.

Publisert: