Björnen ska skjutas

NYHETER

Polisen beslutade om eftersök – björnjägare på väg

Björnen som attackerade jägaren i Jämtland kommer att skjutas.

Beslutet togs under dagen av polisen i Östersund.

Så snart en lämplig hund hittats startar jakten.

Det är fortfarande oklart exakt när under natten eller morgonen som björnattacken skedde.

Men den björn som dödade jägaren i Valsjöbyn kommer att skjutas om man hittar den. Beslutet fattades under måndagen av polisen i Jämtland och länsstyrelsens naturbevakare har skickats till platsen för att leda eftersöket.

– Man försöker hitta ett lämpligt hundekipage nu, säger Ann-Christin Johnsen, informationsansvarig vid polisen i Östersund.

Det finns drygt 2 500 björnar i Sverige. Antalet ökar med cirka 5 procent varje år och det finns numera björn även i områden som saknat björn i många decennier – något som är önskvärt enligt de nationella målsättningarna både i Sverige och i Norge.

Björnarna är normalt skygga och betraktas inte som farliga annat under speciella omständigheter.

Men en skadskjuten björn eller en hona med ungar kan vara direkt livsfarlig.

Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare beviljat jakt på sammanlagt 40 björnar i år.

Årets björnjakt startade 21 augusti och skulle pågått till 15 oktober, men samtliga björnar är redan fällda och jakten är därför avslutad.

Inga anmälningar finns om att björnar är ett problem i området runt Valsjöbyn, men två björnar som tagit sig in i renbeten har tidigare skjutits.

– Men det finns inget som tyder på att det funnits en problembjörn i det här området, säger Ann-Christin Johnsen, informationsansvarig vid polisen i Östersund.