Smarta kundvagnar ska varna för skräpmat

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Så ska vi äta mer hälsosamt i framtiden

Har du dålig koll på vad du äter?

I framtiden kommer det kanske inte vara något problem.

Teknikexperter menar att vi snart kan ha smarta shoppingvagnar som varnar oss om vi köper för mycket skräpmat.

Shoppinginnovation I framtiden kan vagnarna bli så smarta att de räknar ut kaloriinnehållet åt oss.
Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
Shoppinginnovation I framtiden kan vagnarna bli så smarta att de räknar ut kaloriinnehållet åt oss.

– Konsumenterna vill ha streckkodsläsare som räknar ut näringsinnehållet och talar om för dem om de har spräckt "kaloribudgeten", säger Sion Roberts på EDS till nyhetsbyrån Reuters.

Den nya supervagnen kommer förses med en liten datorskärm och en streckkodsläsare. På det viset kan konsumenten enkelt få reda på vad deras mat innehåller totalt. Det låter extremt high tech, men så kan det se ut i framtiden när vi handlar mat.

– Det är på tiden att streckkodens status erkänns som en praktisk och kostnadseffektiv lösning på konsumenternas önskan att få information, säger Sion Roberts.

Miljövänlighet och allergier

Enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av EDS vill en tredjedel av konsumenterna ha streckkodsläsare på vagnen. Den ska även via skärmen kunna visa information om var maten är producerad och hur miljövänlig den är.

Av de tusen som deltog i undersökning ville dock en merpart av dem fortfarande kunna läsa informationen direkt på förpackningen.

En del konsumenter i USA använder redan avancerade vagnar. Försök med datorer med touch screen på vagnarna har använts på försök i delar av landet.

Även i Sverige finns det redan i dag streckkodsutrustade kundvagnar i vissa butiker. Men i framtiden skulle man med hjälp av en dator bland annat kunna lägga in information om allergier eller storleken på ens hushåll, vilket gör att vagnen kan hjälpa en välja rätt varor, skriver IDG.

Publicerad: