Ladda med färg

NYHETER

Nu ska hemmet spraka

Färgglatt, praktiskt och miljömedvetet.

Så ska våra hem se ut den närmaste tiden – åtminstone om man får tro inredningsmässorna Hem & Villa och Hem 2007.

Foto: Upplyst Inredningsmässan hem 2007 bjöd på många nyheter – bland annat den här fräcka golvlampan från Studio Modern för 19 900 kr.

Vackert och hemtrevligt i all ära. För att ett hem ska fylla våra behov ska det också vara praktiskt – vilket tycks ha gått upp för inredningsföretagen.

– Många satsar på smarta lösningar, framför allt i köket. Handtagen försvinner på köksluckor och lådor, i stället öppnas de med ett lätt tryck med knät eller rumpan, berättar inredaren Elisabeth Lejon som spanat in trenderna på årets upplaga av Hem & Villa-mässan.

– Det ska vara mycket färg i köket framöver, men vi ser också att svart kommer mer och mer. Till och med vitvarorna blir svarta, fortsätter hon.

Miljövänligt går hem

Kanske är det svart som gäller på utsidan – men på insidan ska vitvarorna vara gröna. En enkät som Vi i Villa gjort bland 25 000 villaägare, visar att energiförbrukningen har blivit viktigare än priset när vi köper nya kylskåp och diskmaskiner. Allt fler är villiga att betala lite extra för en miljövänlig vara.

– Genom ganska små förändringar går det att sänka energkostnaderna hemma markant. Bara genom att byta ut glödlamporna i de tio lampor man oftast har tända till energilampor, så tjänar man 500 kronor på ett år, berättar Tommy Ankarljung, kommunikaitonsdirektör på energimyndigheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inredning