”I dag skulle Che Guevara ha stämplats som terrorist”

NYHETER

Aftonbladets Kubaexpert om lärarsonen som blev en frihetssymbol

Foto: Thomas Gustafsson, Aftonbladets Kubaexpert.

Utan Alberto Kordas berömda fotografi hade Che förmodligen varit en bortglömd person i dag.

Eller i alla fall inte den världssymbol för frihetskamp, solidaritet och revolution som han är i dag.

Det tror Aftonbladets Kubaexpert Thomas Gustafsson.

Thomas Gustafsson är en av Sveriges främsta Kuba- och latinamerikaexperter och har arbetat som korrespondent både i Spanien och i Kuba för Aftonbladets räkning.

När Che Guevaras kvarlevor fördes tillbaka till Kuba 1997 var Thomas på ön och skrev för Aftonbladets räkning.

– Det var en lyckosam timing. Efter Sovjetunionens fall och när revolutionen skakades om i slutet av 90-talet var det mycket lägligt att kubanerna fick en ny symbol att samlas kring.

Messiassymbol

I dag ligger Che Guevara begravd i Santa Clara i Kuba där det rests flera monument över honom. På hela ön finns porträtt och monument över Che. I skolorna börjar barnen varje dag med att önska att de ska bli lite mer som honom.

– Han har blivit något av en messiassymbol för revolutionsrörelser i hela världen. Och det beror förstås inte bara på Kordas bild utan även på att han var en kompromisslös revolutionär som trodde och stred hela sitt liv för den utopiska kommunismen, säger Thomas Gustafsson.

Che Guevara verkade inte bara i Kuba. Han reste över hela världen för att sprida den kommunistiska revolutionen.

– Han ansåg att det var rätt att ta till vapen för sin sak. I dag hade han blivit stämplad som en terrorist, säger Thomas Gustafsson.

Mördades i Bolivia

1967 reste han – i största hemlighet och med kraftig maskering – till Bolivia för att göra revolution. Men där saknades stöd från folket och med hjälp av information bland annat från kommunistpartiet lyckades CIA gripa honom den 8 oktober. Han förhördes brutalt och torterades. Dagen efter satte man honom på en stol och gav honom soppa att äta.

Därefter sköts han.

– Hans händer höggs av för att skickas iväg för identifiering. Samtidigt spreds bilden på den döde Che över hela världen.

Kroppen begravdes på en hemlig plats och var avslöjades inte förrän 1997, då en militärofficer pekade ut vart Che Guevar och hans kamrater grävts ned.

Läs Thomas Gustavssons Kubablogg: http://blogg.aftonbladet.se/13547/