SAS-anställda vill byta ut Dash-planen

NYHETER

Samtidigt kräver SAS nära en halv miljard i skadestånd av tillverkaren

Foto: Ett SAS-plan kraschade vid landning i danska Ålborg.

SAS anställda vill byta ut problemplanet Dash8-Q400.

– Vi har förtroende för planet, men av hänsyn till företaget och alla andra bör vi nog se över möjligheterna att hitta andra plan som man har omedelbart förtroende för, säger Verner Lundtoft Jensen, ordförande i den danska kabinpersonalsföreningen till nyhetsbyrån Ritzau.

Samtidigt kräver SAS nästan en halv miljard kronor i skadestånd av tillverkaren Bombardier.

Reaktionen kommer efter att de omstridda flygplanen åter börjat gå i trafik. SAS-koncernen kämpar med att återupprätta förtroendet för de olycksdrabbade planen, men kabinpersonalen tycker att den bästa lösningen vore att byta ut planen helt.

Det var den nionde respektive 21:a i september som Dash8-Q400-plan var inblandade i allvarliga olyckor i samband med landningar i Ålborg och i Vilnius. Vid bägge tillfällena gav landningsställen vika. I efterhand visade sig rostiga bultar i landningsställen ligga bakom tillbuden.

Planen har därtill varit inblandade i ett flertal incidenter av mindre allvarlig natur.

Efter olyckorna belade SAS samtliga sina 27 exemplar av problemplanen med flygförbud. Men sedan den tredje oktober flyger de igen.

SAS har nu riktat ett skadeståndskrav mot tillverkaren Bombardier på 482 miljoner kronor för perioden flygplanen stod stilla.