Försäkringskassan görs om

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Generaldirektören: Vi är svåra att nå och svåra att förstå

Missnöjet med Försäkringskassan är stort. Det visar deras egen utvärdering.

– Försäkringskassan kommer därför att inom kort att göras om från grunden. Omställningen blir krävande och kostsam, skriver Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg och ordföranden i Försäkringskassan Inger Efraimsson i DN Debatt.

Hela försäkringskassan ska göras om från grunden.
Foto: stefan jerrevång
Hela försäkringskassan ska göras om från grunden.

70 procent av samtalen till Försäkringskassans handläggare kommer inte fram. Missnöjet med långa telefonköer, tidsödande krångel med blanketter och brist på personlig kontakt har lett till att missnöjet är stort hos allmänheten. Det visar Försäkringskassans egen utvärdering av verksamheten.

Kritiserade av JO

En del av Försäkringskassans uppdrag är att ge god service genom att snabbt ge överblick och kunna erbjuda en enkel och snabb kontakt, menar Curt Malmborg och Inger Efraimsson.

– Problemet är att många inte upplever det på det sättet i dag. Verkligheten är snarare den motsatta: vi är svåra att nå och svåra att förstå. Nyligen kritiserade justitieombudsmannen Försäkringskassan för långa handläggningstider och försvunna handlingar.

Håller inte måttet

Jämfört med många myndigheter samt statliga och privata företag, anser allmänheten att Försäksringskassan inte håller måttet.

– Mest kritik får vi för att det inte går att få besked om hur lång tid ett ärende kommer att ta. När fattas beslut, när kommer pengarna? Enkla frågor som vi borde kunna svara på utan krångel.

Därför ska nu den gamla strukturen förändras och styrelsen kommer ta ställning till hur Försäkringskassan ska moderniseras för att öka servicen.

Redan nu skriver Malmborg och Efraimsson på DN Debatt om några av förändringar som de vill genomföra. Bland annat ska man inte behöva vänta i onödan på pengar, det ska vara lätt att få kontakt och man ska få besked om var ens ärende befinner sig.

Publicerad: