Fisken Sten blir pappa

Tvingades banta – nu står honorna i kö

Hotelldirektören Bo Broman betraktar sin skyddsling. Kampfiskens öde har engagerat hela svenska folket.
Hotelldirektören Bo Broman betraktar sin skyddsling. Kampfiskens öde har engagerat hela svenska folket.

Sveriges mest kända akvariefisk, kampfisken Sten, ska få smått. I morgon åker han till Malmö på kärlekssemester, och ägaren Bo Broman håller tummarna.

– Jag väntar på Sten den yngre, säger han.

Kampfisken Stens öde engagerade hela svenska folket i somras. En nitisk inspektör ville förbjuda honom att bo kvar i sin glasskål på Hotell Stensson i Eslöv och ett tag var det osäkert om Sten skulle överleva en flytt.

Men historien slutar lyckligt. I morgon hämtas Sten av akvariespecialisten Östen Fagerlind i Malmö för en helg i romantikens tecken.

– Vi har noga valt ut fyra honor som vi tror ska passa Sten. Förhoppningsvis fattar han tycke redan för den första damen, men ibland fungerar inte personkemin, säger Östen Fagerlind.

– För säkerhets skull har vi därför tre extra honor. Det är precis som i ”Bonde söker fru”!

För tjock för att dejta

Kärlekssemestern är efterlängtad, då Sten under en längre period bedömdes som för tjock för att dejta tjejfiskar. När han i somras fick ett tio gånger större akvarium, ökade nämligen också hans matintag.

– Det stora akvariet gjorde det lätt att överdosera flingmaten. Men nu är han nedbantad, förklarar hotelldirektören Bo Broman.

Sten och den blivande modern kommer att para sig under noggrann uppsikt hemma hos en av Östen Fagerlinds medarbetare. Kampfiskar kan uppträda aggressivt mot varandra och man vill inte riskera att Sten biter ihjäl sin partner eller äter upp rommen.

Sten den äldre kan åka hem till hotellet i Eslöv redan i helgen. Sonen måste växa till sig i några veckor innan han får bo med pappa igen. Någon dotter är det inte tal om.

– Nej, jag har tänkt mig en son. Sten den yngre, säger Bo Broman.

BAKGRUND/Stens öde

Lotta Narvehed

Publisert: