Poliser och terrorister gör upp i Fryshuset

Foto: I spelet Counterstrike spelar du terrorist eller polis och utför olika uppdrag tillsammans med andra spelare.
NYHETER

Ja, på datorskärmen alltså. I helgen avgörs nämligen LAN-partyt Headspin, där några av världens bästa Counterstrike-spelare gör upp både om prispengar och äran.

Foto: Mörkt och skärmar i långa rader - ett vanligt LAN-party alltså.

Datorspelet Counterstrike skapades 1999 och gjorde snabbt succé. Över Internet eller nätverk på skolor och arbetsplatser gör man upp i olika lag - antingen som "terrorister" eller poliser - och reaktionssnabbhet, list och uthållighet är viktiga egenskaper för spelarna. Ofta samlas man på så kallade LAN-partyn där flera hundra personer samlas vid varsin dator i en stor lokal och möter varandra i Counterstrike och andra datorspel. I dag är antalet spelare i just Counterstrike enormt, och Sverige är en av toppnationerna i världen.

Fryshusets eget LAN-party Headspin startar klockan tolv på fredag och håller på oavbrutet, dygnet runt, till söndag klockan 12. Det är bäst att ta med sig sin egen dator om man vill vara med, och att vara med i LAN-spelandet kostar 300 kronor. Då ingår sovplats på golv samt möjlighet att duscha. Dessutom avgörs flera stora tävlingar med Sverige-eliten i Counterstrike under helgen, bland annat QTOUR.

- QTOUR är en europeisk turnering där den bästa aimern (spelare som är bäst på att sikta) i varje land utses. Turneringen är nu inne på sitt 3: e år och har under åren nått en kultstatus inom e-sportvärlden, säger Christer Körnbäck, grundare.

Förutom att spela själv och utmana kompisarna eller bara kolla in tävlingarna på storbildsskärmar (att titta på är gratis) kan man ställa upp i en lagtävling, där lag om fem personer gör upp om prissumman på 10 000 kronor.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

Läs mer