Mejla

Wolfgang Hansson

Ett chicken race om vem som ska få skulden

Publicerad:

NYHETER

Både Donald Trump och demokraterna spelar ett högt spel när de fortsätter att låta delar av den amerikanska statsapparaten vara stängd.

Det är ett chicken race om makten som i slutändan handlar om vem det amerikanska folket ska ge skulden.

President Trump slåss för att genomföra sitt kanske viktigaste vallöfte, att bygga en mur mot Mexiko och därmed sätta stopp för den illegala invandringen till USA.

Han lyckades inte få kongressen att anslå de pengar som krävs när hans eget parti, republikanerna hade majoritet i kongressens båda kamrar. Därför blir det knappast enklare nu när demokraterna har majoriteten i representanthuset.

Hans löfte i valrörelsen att det var Mexiko som skulle betala för muren har redan fallerat eftersom Mexiko föga förvånande vägrar stå för notan. Att få kongressen att anslå pengar är Trumps sista chans att få till en mur, även om han nu svängt från en betongmur till ett järnstaket.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump.

Lyckas han inte att få loss pengarna nu är det inte troligt att något murbygge kommer igång under de två år som Trump har kvar som president. I så fall krävs det att han blir omvald om han ska kunna göra ett nytt försök.

Lite av den desperation Trump känner kan man utläsa i hans utåt tuffa attityd mot demokraterna.

Väljare utan lön

Det första Trumps motståndare gjorde när kongressen öppnade igen efter nyårshelgen var att rösta igenom en ny budget som skulle öppna statsapparaten igen. Men utan de cirka 45 miljarder kronor som Trump kräver till muren. Därför vägrar presidenten att godkänna budgeten, något han kan göra med sitt veto den dag beslutet hamnar på hans bord.

Demokraterna hoppas att det därmed blir Trump som får skulden för att viktiga funktioner i statsapparaten efter två veckor fortsätter att vara stängda. Det gäller landets nationalparker som inkluderar en rad viktiga turistattraktioner, skattemyndigheten och personal som sköter säkerhetskontrollerna på landets flygplatser.

Stängningen innebär också att 800 000 statsanställda – och tillika röstberättigade väljare – inte får någon lön. Många i säkerhetspersonalen på flygplatserna har börjat sjukskriva sig med längre köer i säkerhetskontrollerna som följd. Ju längre tid som går desto värre kommer det att bli för de anställda som inte får någon lön och ju mer kommer allmänheten att drabbas.

Hundhuvudet

Där tar både demokraterna och Trump en stor politisk risk. I slutänden kommer någon av dem att få skulden för att de använder de federala myndigheterna som en bricka i det politiska spelet. I nuläget ser det ut som Trump är den som kommer att få bära hundhuvudet eftersom det är han som vägrar godkänna den budget som ska finansiera statsapparaten.

Men många amerikaner kan komma att ge demokraterna skulden för att obstruera genom att vägra ge pengar till Trumps främsta vallöfte, som var en bidragande orsak till att han vann valet.

Just nu är Trump och demokraterna inbegripna i ett chicken race där ingendera sidan vill vika sig. Båda tror fortfarande att de kan tjäna mer på konflikten än vad de förlorar. Trump hävdar till och med att han är beredd att hålla statsapparaten stängd i månader eller år om han inte får som han vill.

Han hotar också med att utlysa undantagstillstånd och säger sig därmed kunna tvinga fram pengar till att bygga muren. Ett drag som omedelbart skulle göra att saken hamnar i en sannolikt utdragen domstolsprocess.

Inte förstöra chanser

Så mest realistiskt är ändå att förhandlingar så småningom kommer igång.

För både Trump, republikanerna och demokraterna handlar det ytterst om att inte ruinera sina chanser i valet om knappt två år.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: