Forskare: Ofta onödigt att operera äggstockar

TT

Publicerad 2019-02-22

Kvinnor utsätts ofta för riskfyllda operationer för godartade tumörer i äggstockarna helt i onödan, visar en ny studie från Lunds universitet.

Forskare menar nu att sjukvården borde se över behandlingarna.

Det är forskare vid Lunds universitet som drar slutsatsen att många operationer sker i onödan efter att ha följt behandlingar av närmare 2 000 kvinnor med godartade cystor och knutor i sina äggstockar.

Alternativet att genomföra regelbundna ultraljudskontroller av äggstockarna fungerar minst lika bra och är säkrare, enligt studien.

Lil Valentin, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har lett undersökningen och vill nu se att sjukvården ändrar sina metoder. Traditionen talar dock emot, menar hon.

– Det är fruktansvärt svårt att ändra på något i sjukvården. Gamla sanningar lever kvar i evigheters evigheter, säger hon till TT.

– Jag tycker att man ska ifrågasätta varför man utsätter kvinnor för riskfyllda operationer om de inte lider av besvär och tumören ser godartad ut. Ofta upptäcker man dessutom tumörerna av en slump.

Några av de sidoeffekter Lil Valentin tar upp är tarmvred eller kronisk smärta, och för kvinnor i fertil ålder finns risk för fertilitetsproblem. Operationerna är dock som mest riskfyllda för äldre kvinnor.

ANNONS