Trump har landat i Hanoi för toppmötet

Andra mötet med Nordkoreas Kim Jong-Un väntar

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har Donald Trump landat i Vietnams huvudstad Hanoi inför toppmötet med Kim Jong-Un.

Nordkorealedaren anlände redan tidigare under tisdagen med sitt gröna pansartåg och checkade in på sitt lyxhotell.

Strax efter klockan 15, svensk tid, landade Air Force One-planet i Hanoi och den amerikanske presidenten hälsades välkommen med blommor och handslag.

Det första mötet är inbokat under onsdagen då de två kommer att äta en informell middag.

Foto: Evan Vucci / TT

I Vietnam har man ett stort säkerhetspådrag under de två ledarnas möte. Myndigheterna säger till nyhetsbyrån AFP att de haft ungefär tio dagar på sig att förbereda mötet, jämfört med Singapore som hade nära två månader på sig att förbereda det första mötet mellan Trump och Kim.

Toppmötet riktar världens blickar mot Vietnamn som får möjlighet att visa upp att de har kapacitet och säkerhet nog att vara värd för en tillställning på en så pass hög nivå.

Kim Jong-Un tog sitt bepansrade tåg till Vietnam hela vägen från Pyongyang genom Kina och åkte limousine sista biten till Hanoi och har under dagen besökt bland annat den nordkoreanska ambassaden. Genom bilrutan har han vinkat till det uppbåd av vietnameser som ville få en glimt av ledaren under Hanoi-besöket.

– Jag gillar honom, han är ung och han är väldigt intressant. Han är mäktig, Trump är ung men inte mäktig, säger Van Dang Luu, en banktjänsteman som kommit för att se ledaren vid hans hotell, till AFP.

Mötet kommer att domineras av kärnvapenfrågan. Trump har hintat om att han inte kommer att stressa fram någon överenskommelse om nedläggning men att han har förhoppningar om att kärnvapentesterna inte återupptas.

Publicerad:

LÄS VIDARE