45-åring flyktingspion häktad – spionerade på enskilda personer

Den 45-årige mannen anklagas för att ha spionerat på enskilda personer.

I dag häktades han av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl.

– Syftet är att gå främmande makt tillhanda, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström.

De misstänkta brotten ska ha ägt rum i Stockholms län mellan 10 april 2018 och 30 september 2018.

I dag häktades en 45-åring från Stockholmsområdet på sannolika skäl misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

Flera personer har utsatts, berättade åklagaren efter häktningsförhandlingen.

– Det är ett flyktingspionage och det påstås att personen har anskaffat personliga uppgifter från vad man kan säga är en gruppering eller flera personer, säger åklagaren Hans-Jörgen Hanström på Riksenheten för säkerhetsmål.

Samröre med främmande makt

Han vill inte uppge vilken stat som mannen misstänks ha spionerat för.

– Syftet är att gå främmande makt tillhanda men jag är inte beredd att nämna vilken stat det är, säger Hans-Jörgen Hanström.

Han uppger att 45-åringen har dubbelt medborgarskap. Men vilket medborgarskap mannen har utöver det svenska vill han inte heller säga. Enligt Skatteverket har mannen dock bakgrund i ett land i Mellanöstern.

– Jag vill inte gå in på några detaljer om det, säger Hans-Jörgen Hanström.

Han uppger att Säkerhetspolisens utredning nu kommer att fortsätta med ”analys av material”. Samtidigt kommer den misstänkte 45-åringen sitta häktad på häktet Kronoberg i Stockholm med fullständiga restriktioner.

Förnekar brott

Mannens advokat Hanna Lindblom belades under förhandlingen med yppandeförbud och får därför inte säga någonting om utredningen.

– Jag kan inte säga mer än att han förnekar brott, säger hon till Aftonbladet.

45-åringen greps i Stockholmsområdet klockan 11.50 i förrgår. Insatsen genomfördes av Säkerhetspolisen med stöd av Polismyndigheten. Mannen hade då varit anhållen i sin frånvaro sedan i måndags.

Åklagaren förtegen

Hur Säkerhetspolisen fick upp ögonen för 45-åringens verksamhet vill åklagare Hans-Jörgen Hanström inte säga något om. Säpo har tidigare i veckan dock uppgett att man arbetat med utredningen mot mannen ”under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete”.

I ett pressmeddelande har Säpo också uppgett att flyktingspionage generellt är en metod för stater att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de flytt ifrån.

De länder som Säpo tidigare pekat ut som mest aktiva när det gäller flyktingspionage är Kina, Ryssland och Iran.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN