SL:s vd fortsatt skild från sin tjänst

SL:s vd Anders Lindström får sparken, enligt fackförbundet Seko Stockholm.

Men enligt Stockholms läns landsting har han kvar sin anställning – men kommer fortfarande att vara skild från sin tjänst.

– Man kommer att återta samtalen nästa vecka, säger Helena Miller, på Stockholm läns landstings presstjänst.

Lista: 9 toppchefer och deras skandaler

Anders Lindström, vd för Stockholms Lokal­trafik (SL), greps i förra veckan av polis på Hongkongs flygplats efter att han tagit en korthållare i en butik.

I går dömdes han för stöld och ska betala 5 700 kronor i böter. I dag på morgonen landade Anders Lindström i Sverige och ska under dagen ha ett möte med sin arbetsgivare.

Enligt Seko Stockholm kommer han att tvingas lämna sin tjänst.

– Trafiknämnden har inte förtroende för honom längre, säger Johnny Nadérus, vice ordförande på Seko Stockholm.

Återupptar dialogen nästa vecka

Men enligt Stockholms läns landsting har Lindström kvar sin anställning. I ett pressmeddelande skriver landstinget att landstingsdirektör Toivo Heinsoo och Anders Lindström i dag hade ett första möte.

– Anders Lindström har redogjort för händelsen och sin syn på den. Jag har meddelat honom att han är fortsatt skild från sin tjänst och på vilket sätt som ett åsidosättande av förtroendet påverkar hans framtida möjligheter som förvaltningschef. Nu ska vi ta helg och återuppta dialogen i nästa vecka, säger Toivo Heinsson i en kommentar

"Ett sätt att förhala det"

Dagens Nyheter skrev tidigare under onsdagen att de fått uppgifter om att Anders Lindström får sparken. Enligt tidningen får han gå utan avgångsvedelag. Det är en så kallad förtroendeklausul som gör att fallskärmen inte löser ut, enligt tidningen. Anders Lindström uppges enligt anställningsavtalet ha rätt till 24 månadslöner, motsvarande 3,8 miljoner kronor, vid avsked. Men det gäller bara om avskedet inte kan kopplas till misskötsel i tjänsten.

Uppgiften bekräftades senare av en källa till Aftonbladet. Enligt uppgiftslämnaren ska det även ha talats om att en ny vd inom kort måste rekryteras.

Efter SLL:s dementi säger Johnny Nadérus på Seko Stockholm:

– Oavsett är jag övertygad om att han kommer att få sparken. Det här är bara ett sätt att förhala det hela, säger Johnny Nadérus.

Enligt Expressen har Lindström meddelat att han lämnar sin roll som ordförande för Försvarsutbildarna, en frivilligorganisation inom Totalförsvaret.

– Han berättade att han ställer sin plats till förfogande genom ett sms som han skickade tidigare i dag, säger förbundets generalsekreterare Bengt Sandström till tidningen.

Publisert: