Nytt råttgift dödar husdjur

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox.

En ny typ av råttgift som nått handeln är livsfarligt för husdjur. Veterinärer vittnar om medvetslösa hundar som i värsta fall dött av medlet.

Det finns inget motgift.

För två år sedan godkändes ett nytt så kallat råttgift som innehåller ämnet alfakloralos. Det kan bland annat orsaka kramper och medvetslöshet – och symtomen kommer snabbt. På senare tid har veterinärer fått in medvetslösa husdjur som fått i sig giftet.

– Det är väldigt obehagligt. Vi har haft två hundar på kort tid nu, och en av dem överlevde. De kan vakna upp inom tre dygn, men en del vaknar inte upp igen, eller blir så dåliga under tiden att man får avliva dem, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på Anicura Djursjukhuset i Jönköping.

Inre blödningar

De flesta råttgift innehåller ämnen som orsakar inre blödningar hos skadedjuren, vilket också kan vara mycket skadligt för husdjur. Det som gör just produkter som innehåller alfakloralos så farliga är att det inte finns något motgift.

– Det som är största risken, förutom att de blir så djupt sövda så att de dör, är att de får proppar i lungorna så att de inte kan andas, säger Frida Norrvik, veterinär på Anicura Falu Djursjukhus.

Under året har Giftinformationscentralen fått in flera frågor från oroliga personer vars husdjur fått i sig ämnet.

– Black Pearl är själva försäljningsnamnet. Det säljs under lite andra namn i Sverige också, säger Anita Annas, apotekare på Giftinformationscentralen.

Förgiftade möss

Giftet får enbart användas på möss inomhus. Förutom att husdjuren kan få i sig preparatet direkt, kan de också påverkas om de äter förgiftade möss, en så kallad sekundärförgiftning.

– Den som lägger ut det här ska se till att döda djur samlas upp och plockas bort, för att sekundärförgiftningar inte ska uppstå, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef skadedjur, Anticimex.

För att skydda sina husdjur ska man också se till att förpackningarna är väl utom räckhåll och använda betesstationerna som följer med produkten.

TT

Publicerad: