Minister tog regeringsplanet ett dygn - för en kvarts miljon

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-04-17

Ministern Åsa Regnér (S) tog regeringsplanet för att närvara vid minnesceremonin för tsunamioffren i Thailand i mindre än ett dygn.

Flygnotan: Närmare en kvarts miljon kronor.

– Jag tycker att det var väl använda pengar, säger hon.

Regeringsplanet – en orgie i flyglyx Aftonbladet flög med i superplanet Fakta och specifiaktioner

Tioårsdagen av tsunamikatastrofen uppmärksammades i Phuket den 26 december förra året.

Den svenska regeringen representerades av barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Regnér flög från Stockholm den 25 december tillsammans med en statssekreterare, två pressekreterare, ett kansliråd och en personal från Säpo.

Delegationen använde regeringsplanet och 20 timmar efter att de landat åkte de tillbaka till Stockholm igen. Försvarsmakten skickade sedan en faktura till regeringen på 242 100 kronor för flygningen.

Viktigt att närvara

Den faktiska kostnaden är däremot betydligt högre. Förra året gjorde Dagens Nyheter en granskning som visade att bränsle- och underhållskostnaden för regeringsplanet kostade 15 500 kronor i timmen för Försvarsmakten 2011.

Dessutom tillkommer kostnad för besättningen, i regel fyra personer, som försvaret får stå för.

Försvarsmakten debiterar däremot alltid regeringen max 10 800 kronor i timmen.

Enligt Åsa Regnér var det väl använda pengar att ta regeringsplanet till Thailand.

– Jag tror att det var väldigt viktigt att regeringen närvarade vid den här ceremonin. Och jag vet att det var väldigt viktigt för anhöriga att vi var där. Jag tycker att det var väl använda pengar säger hon.

Varför tog ni inte ett vanligt flyg?

– Helt enkelt eftersom statsrådsberedningen gjorde den här bedömningen. Jag utgår ifrån att man då vägde ihop kostnader och vilka tillgångar som fanns på flyg och så vidare.

Löfvens Brasilienresa: 298 800 kronor

De två regeringsplanen får användas av kungen, statsråden, riksdagens talman och ÖB. Försvarsmakten står för driften och skickar sedan notan till beställaren.

Vid resor väljer statsråden ibland regeringsplanet, ibland andra alternativ. Statsminister Stefan Löfven använder ofta regeringsplanet. När han reste till Brasilien vid årsskiftet kostade resan 298 800 kronor. Folkhälsominister Gabriel Wikström tillhör en av dem som ofta flyger reguljärt. När han reste till New York i januari kostade resan 25 585 kronor.

”Väldigt dyrt resmål under julhelgerna”

Enligt Åsa Regnér var det statsrådsberedningen som tog beslutet att regeringsplanet skulle användas till minnesceremonin.

– Det här är ett väldigt dyrt resmål under julhelgerna. Jag har inte de exakta jämförelseuppgifterna om vad andra plan skulle kosta. Eller om det fanns tillgång till resor. Men det var väldigt angeläget för regeringen att resa dit och jag vet att det var uppskattat av anhöriga, säger hon.

Aftonbladet har sökt ansvariga på statsrådsberedningen för en kommentar.