”Sätt en kula i huvudet på dem”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter polisanmälningarna kokar hatet mot unga invandrare på Facebook

1 av 6

”Sätt för fan en kula i huvudet på dem!!!”

”Skicka hem dessa äckliga djungelapor.”

Efter polisanmälningarna mot sextrakasserande unga invandrare i Köln, Kalmar och Kungsträdgården kokar hatet på svenska Facebook-sidor.

Svenska och tyska politiker och poliser är i dag överens: asylsökande män och ensamkommande flyktingbarn som har sextrakasserat kvinnor i bland annat Köln och Kalmar på nyårsnatten och i Kungsträdgården under festivalen We are Sthlm 2014 och 2015 ska identifieras och dömas för sina brott.

Kommentarsfälten i två Facebook-grupper som Aftonbladet har granskat går många steg längre. De invandringskritiska FB-grupperna ”Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!” och "Nyheter Idag" svämmar över av hat och hot:

– Sätt för fan en kula i huvudet på dem!!! skriver en 61-årig halländsk man under en artikel med rubriken ”Fler sexattacker mot kvinnor i Tyskland”.

Han är inte ensam. ”Kill em all” skriver en annan man på Nyheter Idag.

”Skjut tasken av dem”

Aftonbladet ringer upp Nyköpingsbon Peder Nilsson, 61, som efter att ha läst en artikel om Köln-händelserna skrev ”SKJUT FÖR FAN”. Han säger:

– Du kan skriva mitt namn. Skjut tasken av jävlarna som håller på att kladda på tjejerna.

Är det en bra rättsskipning?

– Det är det kanske inte, självklart ska man inte skjuta någon bara för det. Men i det sinnestillståndet man hamnar när man läser sån skit, då... Men jag står för vad jag har skrivit.

Påfallande många av kommentarerna kommer från medelålders män. En av dem skriver:

– Byggs det barrikader för att kasta ut och stoppa sån här skit från att förstöra mitt land så anmäler jag mig direkt. Har blivit en gubbe nu men nog fan kan jag ge en rak höger plus lite till!

Ytterligare några män i övre medelåldern:

– Bunka ihop alla o sänd ner dem till Syrien o låt dem springa gatlopp mellan kulsprute eld!

– Dessa svin från dessa skitkulturer är värdelösa djur som måste väck ur vår civilisation, skriver en 57-årig stockholmare. När Aftonbladet ringer upp backar han:

– Det var jävla bra att du ringde, jag behövde ha den väckarklockan. Det där är inte vad jag står för. Jag ska ta bort kommentaren.

Yxor och spjut

Det är inte bara medelålders män som hatar. Även yngre män kommer med hot. En 35-åring har lagt upp en bild på vikingar med yxor och spjut, prydd av orden:

– Waiting for We are Sthlm 2016. Ses i vimlet era jävla kräk.

Flera kommentarer handlar om kommande inbördeskrig. Här är några reaktioner på en artikel om att syrier och pakistanier har attackerats i Köln, som hämnd för händelserna på nyårsnatten:

– På tiden någon gör något, skriver en man i Helsingborg, och en Sollentunabo fyller i:

– Klart infödda kommer att slå tillbaka!

Det är mindre vanligt med kvinnliga hatkommentarer. Men här är några:

– Skicka hem dessa äckliga djungelapor!! De kommer fortsätta med detta vidriga beteende om o om igen..!!

– Usch bort med dom. Idioter. Skicka dom till AFRIKA. Kan dom få lite aids.

– Det kommer bli inbördes krig! Så går det när man har en idiotisk och oansvarig invandringspolitik.

Mona Sahlin, nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism, säger:

Sahlin ”jätteupprörd”

– Jag är jätteupprörd över händelserna och att man inte har tagit dem på allvar. Jag var själv utsatt för ett våldtäktsförsök när jag var ung. Det var en svenskfödd man, men inte gick jag runt och hatade alla svenska män. Vad är det som gör att dessa ofta män bara använder de här tillfällena för att få hota och hata ännu mer? Flickorna blir offer hur man än vänder på det.

Ser du någon risk att hoten på Facebook kan leda till våldshandlingar?

– Det är ingen tvekan att det finns skäl att vara orolig. Det märks på händelserna i Europa och det märks på diskussionen vi haft om en del av bränderna på flyktingförläggningar. Jag tycker inte man kan göra annat än att ta det här på stort allvar.

Chang Frick, som står bakom nyhetssajten och Facebook-gruppen Nyheter Idag, är självkritisk när Aftonbladet berättar om hatkommentarerna:

- Det är helt förkastligt. Vi brukar sitta och rensa undan en del i mån av tid.

Du tycker det är förkastligt, men ändå låter ni det ligga ute?

- Vi har haft väldigt mycket att göra de senaste dagarna, men hittar vi sådana kommentarer på vår sida tar vi bort dem omedelbart, säger Frick.

Fotnot: Även 61-åringen som skrev ”sätt en kula i huvudet på dem” backar när Aftonbladet ringer upp. ”Inte ska man skjuta folk, för fasen. Det är bara sånt man kläcker ur sig”, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE