Kände nazisten provsprängde dynamit på gården

STOCKHOLM/FALKENBERG. Den 30-årige nazisten har medgett att han köpt 50 kilo dynamit.

I polisförhör erkänner mannen också att han genomfört en provsprängning på sin gård, erfar Aftonbladet.

– Det var en fruktansvärd smäll. Det var riktigt otäckt, säger en granne.

Tidigt en morgon för knappt en månad sedan skakades området kring gården i Falkenberg av en kraftig detonation. Det var den 30-årige nazisten som häktats för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor som sprängde en bit dynamit.

– Det var en enorm fruktansvärd smäll. Det var riktigt otäckt, säger en granne till Aftonbladet.

– Vi vaknade av knallen. Den gjorde så att hela huset skakade. Det rök över hela åkern och det spelades också hårdrocksmusik i bakgrunden.

Flera grannar berättar att de trodde att det var en hembränningsapparat som exploderat. Först efter det stora polistillslaget i fredags insåg de att det i själva verket rörde sig om en provsprängning.

– Det känns väldigt läskigt att de haft sprängmedel här. Vårt hus hade ju kunnat fara i luften, säger en granne.

Erkänner sprängning

I förhör med polisen har 30-åringen medgett att han köpt 50 kilo dynamit av den 41-årige man som också är häktad, enligt uppgifter till Aftonbladet. Den 41-årige mannen hade kontaktat 30-åringen via Facebook och frågat om han ville köpa ”dynis”.

I förhören har 30-åringen också berättat om spräningen. Den ska ha skett av ren nyfikenhet.

Mannen har uppgett att han bar ut en bit sprängmedel och en tändhatt bakom huset. Sedan ska han ha använt ett bilbatteri för att detonera laddningen. Enligt Aftonbladets uppgifter ska han i förhör ha berättat att han för ungefär en månad sedan tog en bit dynamit och tändhatt till en åker bakom huset där laddningen detonerades.

Den 41-årige säljaren ska ha instruerat 30-åringen om hur han skulle spränga på rätt sätt.

Erbjöds köpa

Sprängmedlet ska han ha köpt för drygt tre månader sedan, och enligt Aftonbladets uppgifter var det 41-åringen som erbjöd sprängmedlet till försäljning. Då ska 30-åringen ha erbjudits att köpa 50 kilo av dynamiten Fordyn för dryg 1 200 kronor. Han ska för ungefär en månad sedan också ha blivit erbjuden att köpa hela partiet på 500 kilo för 11 000 kronor.

Enligt polisen skulle 50 kilo Fordyn göra mycket stor skada om det detonerades samtidigt. Ett säkerhetsavstånd på flera hundra meter skulle krävas om mängden detonerades på ett öppet fält.

Ska hålla förhör

Vad mannen hade tänkt att göra med dynamiten är i nuläget oklart. Tommy Nilsson, pressinformatör på polisen i Halland, är fåordig om syftet med sprängladdningsköpet.

– Det är det vi håller på att ta reda på om det finns möjlighet. I nuläget kan jag bara spekulera, och det ska jag inte göra. Vi tar reda på fakta, säger han.

I 30-åringens hem har polisen också hittat bland annat walkie-talkies och annan kommunikationsutrustning, enligt Aftonbladets källor. En radiomottagare finns också varit installerad i huset där han bodde.

Polisen har också beslagtagit en stor mängd flygblad för Nationalsocialistisk front, såväl som nazistiska minnesföremål och annat grovt rasistiskt material som tidningar och affischer.

De som bor runtomkring beskriver 30-åringen som udda.

– Vi hade inte mycket kontakt, men det är ofta mycket folk där på kvällarna. En gång pratade vi över staketet. Då berättade han att hans hund var folkilsk, säger en granne.

Publisert:

Ämnen i artikeln