Näringslivstopparna: ”Ombilda regeringen - eller utlys nyval”

Publicerad:

NYHETER

Tre tunga namn vill se samarbete med Sverigedemokraterna

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Sören Gyll.

Skrota decemberöverenskommelsen och börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Det utspelet kommer från de tidigare företagstopparna Stefan Hanna, Lars V. Kylberg och Sören Gyll på DI Debatt.

”Det är dags att sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar”, skriver trion.

Miljöpartiet och Vänstern för en politik som är fientlig mot näringslivet. Genom decemberöverenskommelsen får de ett inflytande som inte står i proportion till valresultatet. Därför borde överenskommelsen kastas på sopptippen.

Det menar Stefan Hanna, tidigare Ericsson-chef och numera centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala, tidigare Saab Scania-chefen Lars V. Kylberg och Sören Gyll, tidigare Volvo-chef.

”Dags för nyval”

I en debattartikel i Dagens Industri skriver den tunga trion att kompromisser i enskilda sakfrågor vore en bättre lösning än decemberöverenskommelsen:
”De som har valt att rösta på ett alliansparti har inte gjort det för att aktivt bidra till att vi i Sverige får en politik som påtagligt försämrar svenskt välståndsbygge och svensk konkurrenskraft. Det är dags för regeringsombildning eller nyval”.

Vill se SD-samarbete

Dessutom anser Gyll, Kylberg och Hanna att de övriga riksdagspartierna borde börja samarbeta med Sverigedemokraterna. Enligt dem gynnar den nuvarande situationen enbart SD.

”Det är dags att acceptera verkligheten och sluta exkludera något riksdagsparti från samtal och förhandlingar och i stället sträva efter att uppnå demokratiska majoriteter och breda politiska överenskommelser”, skriver de tidigare näringslivstopparna i debattartikeln.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN