Forskarnas teori om Putins udda gångstil

Publicerad 2015-12-16

Kallar stilen för ”revolvermannens gång”

Hemligheten bakom Vladimir Putins speciella gång har nu avslöjats.

Enligt en forskningsrapport kan stilen spåras till den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s träning.

– Vi tror att gångmönstret, som vi kallar "revolvermannens gång”, kan bero på en beteendevetenskaplig anpassning, skriver Bastiaan Bloem, professor i neurologi.

Rysslands president Vladimir Putin har en, enligt beteendevetare, mycket speciell gångstil. Något som nu varit föremål för analys.

Förbryllade experter på beteende och kroppsspråk trodde initialt att presidenten kunde lida av Parkinson, en sjukdom som bland annat kännetecknas av skakningar, muskelstelhet och långsamma, oprecisa rörelser.

Men holländska medicinska experter som utrett Putins rörelsemönster uppger att det är osannolikt att den ryske presidenten skulle lida av sjukdomen, särskilt med tanke på att han ofta styrketränar och tränar judo.

Enkel tillgång till vapnet

I stället tror man att den ovanliga gångstilen kan spåras till presidentens gamla KGB-träning. I en gammal sovjetisk KGB-manual, som forskarna undersökt, tror man sig nu ha hittat förklaringen.

I träningsmanualen står det att läsa att KGB-agenten ska ha högerarmen tätt intill kroppen och inte svänga på den under förflyttning.

Utbildningsmaterialet innehåller mycket specifika instruktioner om hur den färdigutbildade KGB-agenten ska röra sig – med högerarmen still och mot bröstet, för att enkelt ha tillgång till sitt vapen.

I samband med upptäckten fann forskarna att flera andra ryska toppar har en snarlik gångstil, bland andra premiärministern Dmitrij Medvedev och två före detta försvarsministrar, Anatolij Serdjukov och Sergei Ivanov. Även Anatolij Sidorov, general i ryska armén, går på ett liknande sätt.

”Revolvermannens gång”

– Vi tror att gångmönstret, som vi kallar "revolvermannens gång”, kan bero på en beteendevetenskaplig anpassning, möjligen har den framkommit genom KGB-träning, eller genom andra former av vapenutbildning där deltagarna fått lära sig att hålla sin högra hand nära bröstet när de går, något som skulle ge dem möjlighet att snabbt dra sin pistol mot en fiende, skriver Bastiaan Bloem, professor i neurologi vid Radboud University Medical Centre i Holland.

President Putin genomgick KGB-träning efter att han tagit sin universitetsexamen 1975.

Han tillbringade totalt 16 år som underrättelseofficer inom KGB, uppger Daily Express.

ANNONS