Morgan Johansson till attack mot Cameron

Foto: Justitieminister Morgan Johansson (S).
NYHETER

Morgan Johansson (S) går till hårt angrepp mot Storbritanniens premiärminister.

I en intervju med BBC anklagar han David Cameron för att inte ta ansvar i flyktingfrågan.

– Jag tycker att han försöker dela in människor i grupper. Det är inte konstruktivt, säger han.

Tusentals människor har den senaste veckan försökt ta sig från franska Calais till Storbritannien. Tunneln hårdbevakas av polis och i helgen erbjöd Storbritanniens premiärminister David Cameron Frankrike hjälp med bland annat mer stängsel runt tunnelområdet.

David Cameron har tidigare sagt att flyktingsituationen kommer att pågå hela sommaren. Han har kritiserats hårt för att kalla flyktingarna "en svärm" som flyr över Medelhavet.

Nu stämmer migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) in i kritiken.

Kan göra mer

I en intervju i BBC-programmet "The world this weekend" anklagar Johansson Cameron för att inte ta sitt ansvar. Enligt programmet tar Sverige emot tre gånger så många asylsökande som Storbritannien.

– Jag tycker att Storbritannien kan göra mycket mer än vad som görs, säger han.

– Vi kan naturligtvis sätta upp gränser till Danmark, ni har en tunnel till Frankrike, vi har en bro till Danmark. Men då skulle vi hamna i precis samma situation som ni befinner er i nu.

Måste lösa det mer civiliserat

Grunden för Sverige är att det är en mänsklig rättighet att få sin asylrätt prövad, säger Johansson och uttrycker oro över David Cameron och andra EU-ledares retorik.

Han använde ordet "svärm" här om dagen? säger programledaren Mark Mardell.

– Ja, och inte bara det, att kalla alla som försöker komma till Storbritannien för illegala. De är inte illegala när de kommer till ett land för att söka asyl. Europa måste kunna lösa det här på ett mer civiliserat sätt.

I intervjun delar Morgan Johansson in politiker i två kategorier: De som fördjupar skillnader mellan olika människor och ibland även sprider fördomar och de som kämpar för att bygga ett samhälle där alla är välkomna.

Inte konstruktivt

På frågan vilken typ David Cameron är svarar han:

– Jag hör vad han säger om illegala immigranter och svärmar. Jag tycker han försöker dela in människor i grupper. Det är inte konstruktivt.

James Brokenshire, Storbritanniens migrationsminister, slår ifrån sig Morgan Johanssons kritik.

Den hårda bevakningen vid tunneln syftar enligt honom snarare till att upprätthålla asylsystemet. Flyktingarna på andra sidan bör i stället söka asyl i Frankrike där de befinner sig.

– Vi är inte en del av Schengen där folk kan ta sig runt i Europa utan gränskontroller. Det finns många skäl till varför vi har säkerhet vid våra gränser, säger han till BBC.

Morgan Johansson avböjer via sin pressekreterare att kommentera intervjun.

ARTIKELN HANDLAR OM