Soporna ingen vill ta hand om

NYHETER

Beirut svämmar över av avfall

Foto: En libanesisk doktor bär en gasmask som skydd mot lukten när han kör genom Beirut.

Beirut stinker just nu, bokstavligt talat.

Efter att en soptipp stängts kan politikerna inte enas om en ny plats.

Avfallet slängs på gatorna och stanken har blivit så illa att folk bär skyddsmask.

Beiruts gator är för tillfället fullt av sopor. Soptippen i Naameh, sydöst om Libanons huvudstad, stängdes för en dryg vecka sen och har inte ersatts av någon ny. Över 20 000 ton sopor fyller gatorna och invånarna får sicksacka mellan sophögarna, rapporterar Al-Jazeera.

Anledningen är att politikerna inte kan enas om var man ska placera den nya soptippen. På lördagen samlades demonstranter och boende från hela Libanon för att protestera i centrala Beirut.

Täcker ansiktet

De är missnöjda med att politikerna inte kan bortse från politiska skillnader och istället se problemet ur ett hälso- och miljöperspektiv.

– Jag är här för att det här problemet påverkar mig, skräpet är bokstavligt talat utanför min dörr, säger Wael Saleh, en av drygt 1000 demonstranter, till Al-Jazeera.

Många Beirutbor täcker ansiktet med sjalar och kläder för att skydda sig själva från lukten. Vissa bär till och med skyddsmask, rapporterar medier.

”Vi hade kunnat lösa det”

Enligt Libanons miljöminister, Muhammad al-Machnouk, speglar sopproblemet politiska situationen i landet.

– Vi har fått den här krisen på grund av den pågående politiska konflikten i Libanon. Vi hade kunnat lösa saken för sju månader sedan och inte ha en kris, säger han enligt Al-Jazeera.

Även utanför parlamentet har folk slängt sopor.

Den numera stängda soptippen skulle egentligen användas under en kort period, men har under 17 års tid tornat upp till ett skräpberg på över 15 miljoner ton. Nu har boende i området blockerat vägarna dit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Beirut