Pappan: ”Ni kan inte straffa mitt oskyldiga barn”

avNiklas Svahn

1 av 2

BOLIDEN. Den terrormisstänkte Mutar Muthanna Majids pappa är kvar i Irak. När Aftonbladet når 60-åringen på telefon kan han inte tro att det är sant att sonen gripits. Och att Mutar skulle vara ”IS-terrorist” säger han är omöjligt.

– Ni kan inte straffa mitt oskyldiga barn, han har inte gjort någonting, säger pappan.

I mitten av september kom Mutar Muthanna Majids till Sverige, säger flera vittnen som bor i de asyllägenheter i Boliden där Mutar befann sig. Han sitter anhållen skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, ett brott som han ska ha förberett i Stockholm.

Mutars 60-åriga pappa bor i Mosul i norra Irak tillsammans med resten av familjen. För mindre än ett år sedan lämnade sonen med förhoppningen om att få asyl i Europa.

Familjens önskan var att Mutar skulle ta sig till Sverige för att få ett bättre liv.

– Jag ville att han skulle åka till Sverige, få uppehållstillstånd, få svenskt medborgarskap, skaffa ett jobb, säger pappan till Aftonbladet.

Pratade varje dag

22-årige Mutar kom, enligt pappan, in i landet som flykting. Han gjorde resan från Turkiet över Medelhavet till Grekland i augusti i år, och tog sig sedan upp genom Europa, via Danmark och slutligen till Sverige.

Pappan berättar att Mutar inte har några släktingar i Sverige, han har åkt på eget bevåg. Senast de sågs ansikte mot ansikte var var i slutet av 2014.

Hur kan du vara så säker på att det är din son som är anhållen?

– Jag förstod inte varför mitt barns namn dök upp i Google, säger pappan som tillägger att de brukar prata med varandra nästan varje dag.

Kände du igen honom på bilden?

– Ja, det är mitt barn, vi är ju hans föräldrar.

”Han kommer att släppas”

När Mutars mamma, som är lärare, fick beskedet att sonen var misstänkt för förberedelse till terrorbrott tog hon det mycket hårt. Hon blev chockad och uppsökte hjälp på ett sjukhus i Mosul.

Med högtalartelefon påslagen hörs i bakgrunden hur ett litet barn brister ut i gråt, sen tystnar ljudet.

Någon gång bryts samtalet och det tar en stund att komma fram. Men pappan vill prata, han har så många frågor men får så få svar.

– Ni kan inte straffa mitt oskyldiga barn, han har inte gjort någonting. Han kommer att släppas på fri fot. Sverige är ett bra land men i det här fallet har ni tänkt fel.

– Han skulle inte göra någon förnär. Han skulle inte kunna skada en liten kyckling.

”Gift dig med en svensk”

Att sonen skulle vara en en av Islamiska statens krigare säger han är ”omöjligt”. Den anhållne misstänks för att ha förberett ett terrordåd i Stockholm.

– Nej nej nej, det går inte, absolut inte. Han lämnade landet för att IS är här. Aldrig att han skulle hjälpa dem.

Kan han ha varit med IS utan att ni visste om det?

– Nej, absolut inte. Han vill bara bygga sig ett bättre liv, inte som terrorist eller någonting.

– Han var alltid hemma här i Mosul, han var aldrig ute på någonting, svarar pappan när frågan kommer på tal igen.

Märkbart tagen av att sonen inte längre går att nå på telefon vädjar pappan om att få veta mer. När de pratade med varandra handlade samtalsämnena om vardagliga saker. Även Mutars mamma ringde ofta.

– Vi pratade om nyheterna. Han ringde till mamma som frågade om hur man gör en sallad, lagar ris eller pizza. Och mamma ringde till honom och sa hur han skulle göra.

– Han sa att han var glad, jag är glad att jag är här och jag sa till honom att gifta sig med en svensk medborgare, säger pappan.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM