Madrasserna slut i hela Skåne

Uppdaterad 2015-10-09 | Publicerad 2015-10-08

Akut brist på sovplatser när allt fler behöver hjälp

Inför helgen behöver Trelleborg ordna 250 sängplatser ensamkommande barn och unga.

I Malmö stad är siffran 400, men madrasserna är slut – överallt.

– Vi har tömt lagret i hela Skåne, säger Anna Asp, samordnare på Serviceförvaltningen, till Sydsvenskan.

Antalet asylsökande och ensamkommande barn och ungdomar som söker sig till Sverige tar sig nu ett nytt uttryck.

I Malmö stad sover just nu mellan 1 100 och 1 200 ensamkommande barn i enklare lokaler. Många sover på madrasser på golvet.

Till helgen behöver staden ytterligare 400 sovplatser, men madrasserna är slut i hela Skåne och nu har man vänt blicken mot Småland.

– Vi har bland annat varit på Jysk och Ikea i Malmö men där är allt slut. Så nu pratar vi med Ikea i Älmhult för att få en leverans innan helgen, säger Anna Asp på serviceförvaltningen, till Sydsvenskan.

Larmar i öppet brev

I Trelleborgs kommun är situationen liknande. Man har registrerat 1 200 ensamkommande barn och unga och till helgen behöver man ordna ytterligare 250 sängplatser, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Kommunen riktar också kritik mot Migrationsverket som man menar är för långsamma på att registrera de ensamkommande barnen och ungdomarna, vilket krävs för att Trelleborg ska kunna anvisa dem vidare till en kommun.

– Vi är medvetna om att även Migrationsverket är i en ytterst ansträngd situation, men vi är beroende av att de sköter sitt uppdrag för att vi överhuvudtaget ska ha en möjlighet att hantera vårt, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, till Trelleborgs Allehanda.

Kommunens säkerhetschef slår larm i ett öppet brev:

"Vi arbetar i motvind och känner oss helt utlämnade. Det är nattsvart just nu, och vi försöker hela tiden hålla oss ovanför vattenytan", skriver Malin Ekblad, rapporterar TT.

Toppnotering slås

Aldrig tidigare har så många människor sökt asyl i Sverige och snart slås den högsta noteringen.

1992, under Balkankriget, ansökte 84 018 människor om asyl i Sverige.

I år har, fram till i onsdags, drygt 81 400 asylsökande kommit. Och ingenting tyder på att strömmen av människor kommer att minska.

– Det kommer att hålla i sig ett tag. Prognoserna är väldigt osäkra, men vi vet att det är många människor som är i rörelse, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör vid Migrationsverket, till TT.

Om takten för antalet asylsökande håller i sig året ut kan uppemot 170 000 människor ha sökt asyl i Sverige under 2015.

På Migrationsverket är man medveten om utmaningarna som strömmen av människor medför ute i kommunerna.

– Vi är medvetna om Trelleborgs situation. Nu satsar vi på att kunna överföra extra resurser. Vi flyttar över personal för att kunna hantera registreringar på ett bättre sätt., säger Charlotte Jacobsson, presskommunikatör vid Migrationsverket till TT.

Efterlyser sysselsättning

I Malmö är det inte bara madrasser det råder brist på. Barnen och ungdomarna behöver också saker att sysselsätta sig med i väntan på besked från Migrationsverket och kommunen.

– Vi har inte möjlighet att ta emot klädinsamlingar, sådant får man lämna på de vanliga insamlingsplatserna. Men tv-apparater, dvd-skivor och spel tar vi gärna emot, säger Vladana Andersson, enhetschef på sociala resursförvaltningen och ansvarig för åtta av arton transitboenden i Malmö, till Sydsvenskan.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset